Reklama
Reklama

Wiele osób myli ją z pietruszką. Jest zdrowa i nadaje smaku potrawom

Być może wiele osób aż do teraz nie miało pojęcia o istnieniu tej rośliny. Inni notorycznie mylą ją z pietruszką bądź całkowicie o niej zapomnieli. A szkoda, ponieważ jest niezwykle łatwa w uprawie, a przede wszystkim może nadawać daniom ciekawego smaku i aromatu. Dowiedz się więcej na temat trybuli ogrodowej, a może zagości w twojej kuchni.  

Roślina znana już od czasów średniowiecznych, wykorzystywana jest w Europie i Azji. W Polsce również miała swoje "pięć minut", lecz teraz odeszła w zapomnienie. Warto jednak ponownie skierować na nią swoją uwagę ze względu na walory smakowe, a także właściwości lecznicze. Co do zaoferowania ma trybula ogrodowa?  

Często mylona z pietruszką, jest niedocenioną rośliną 

Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, która w kuchni zasłynęła dzięki swojej smacznej oraz aromatycznej naci. Do złudzenia przypomina wyglądem pietruszkę, a więc nie bez przyczyny jest z nią tak często mylona. 

Kwitnie przez maj i czerwiec, ukazując charakterystyczne kwiatostany złożone z białych kwiatów. Wobec czego może posłużyć nie tylko jako przyprawa w kuchni, ale również jako ozdoba ogrodu.  

Zwłaszcza że jest niezwykle prostą w uprawie rośliną. Posiada nieduże wymagania cieplne oraz glebowe. Nie przepada za bezpośrednim nasłonecznieniem oraz suszą. Jeśli masz miejsce w swoim warzywniaku, warto posadzić ją koło sałaty, ponieważ wyjątkowo lubi jej towarzystwo. Wystarczy pamiętać o tych kilku kwestiach, aby móc cieszyć się trybulą ogrodową nie tylko na swojej działce, ale i w kuchni.  

Zobacz również: Jest niskokaloryczny i pełen witamin. Sezon już trwa, więc jedz regularnie

Zasadź trybulę w ogrodzie, a następnie wykorzystaj w swojej kuchni 

Jeśli już ktoś decyduje się na uprawę trybuli ogrodowej to zazwyczaj po to, aby wykorzystać ją tak jak inne zioła, czyli jako roślinę przyprawową. Przez wiele osób lubiana jest ze względu na swój charakterystyczny smak, który można spróbować określić jako połączenie anyżu, kminu rzymskiego i pietruszki.  

Można się domyślić, że nie każdemu podejdzie ten smak. Warto jednak dać mu szansę, ponieważ idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi czy serami. Dobrze smakuje również z marchewką czy pomidorem, a także stanowi dobry dodatek do ryb i owoców morza. Wiele osób dodaje trybulę ogrodową między innymi do zup.  

Co ciekawe, jest ona charakterystycznym elementem kuchni francuskiej, angielskiej oraz holenderskiej. Jako dodatek do dań najlepiej sprawdzi się świeża, jednak można używać również mrożonej. Dodatkowo tak jak inne zioła trybula ogrodowa zastosowana w kuchni dostarcza cenną dawkę witamin i minerałów.  

Będąc już przy właściwościach tej zapomnianej i niedocenionej rośliny, warto również wspomnieć o tym, że nasiona trybuli ogrodowej wykazują właściwości lecznicze. Stosowana w postaci naparów może pomóc między innymi w łagodzeniu wzdęć, a także poprawie ogólnej kondycji układu pokarmowego. 

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie