Reklama
Reklama

W Niemczech króluje na weselach. Zrób zupę, która przebije nawet rosół

Klasyczny rosół często gości na naszych stołach. Chcąc jednak przygotować coś innego, podobnego do tego dania, warto przyrządzić pewną zupę, która na niemieckich weselach jest prawdziwym hitem. Smakuje wybornie i zapewnia ciekawe doznania kulinarne. Sprawdź, jak ją zrobić i co ją wyróżnia.

Ta niemiecka potrawa to zupa, którą warto zrobić, gdy zwykły rosół już nam się znudzi i chcemy spróbować nowych smaków. Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości. Podpowiadamy, jak ją zrobić, aby wyszła aromatyczna i smaczna.

Jaką zupę warto zrobić? To smaczna i sycąca alternatywa dla rosołu

Hochzeitssuppe określana także zupą weselną, to tradycyjna niemiecka potrawa, która podawana jest właśnie głównie na weselach czy podczas innych uroczystych spotkań. To delikatna i aromatyczna zupa, która może być świetną alternatywą dla klasycznego rosołu.

Wynika to z tego, że zupę te podaje się zazwyczaj z różnego rodzaju dodatkami, które wzbogacają jej smak i sprawiają, że danie jest naprawdę wyjątkowe. Do podstawowego wywaru z wołowiny dołączane są dodatki, takie jak np. szparagi, biała kiełbasa czy groszek. W proponowanej przez nas wersji dodawane są kluseczki z jajek oraz pulpeciki. Dzięki temu zupa będzie nie tylko smaczna, ale i sycąca.

Co potrzebujemy do zrobienia Hochzeitssuppe? Przygotuj te składniki

Do przyrządzenia tej smacznej zupy, będziemy potrzebowali sporo składników. Nie ma co się jednak zniechęcać, ponieważ większość z nich jest łatwo dostępna, a danie, które stworzymy, jest tego warte, bowiem smakuje niesamowicie. Do przyrządzenia bulionu i podstawy dania, będziemy potrzebowali:

  • 1,5 l klarownego bulionu wołowego,
  • 1 marchewkę,
  • 1 pietruszkę (korzeń),
  • 100 g selera,
  • 100 g gotowanego mięsa z rosołu,
  • 0,5 pora (biała część),
  • 100 g drobnego makaronu typu nitki,
  • sól i pieprz,
  • szczyptę gałki muszkatołowej,
  • natkę pietruszki.

Natomiast do przygotowania kluseczek z jajek, potrzebować będziemy oczywiście 2 jajek, 100 ml mleka, szczypty soli, szczypty gałki muszkatołowej oraz masła do wysmarowania formy. Z kolei do przyrządzenia pulpecików mięsnych, należy wyposażyć się w 150 g mielonego mięsa drobiowego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżkę mleka, 1 małe jajko, sól oraz pieprz.

Jak zrobić Hochzeitssuppe? Wykonaj te kroki i ciesz się pysznym daniem

Przyrządzanie zupy zaczynamy od zrobienia naszej podstawy. W tym celu obieramy i kroimy warzywa w cienkie paseczki. Wrzucamy je do gorącego bulionu i całość gotujemy przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy nasz makaron tak, by był on al dente. Odcedzamy go i odstawiamy na bok.

Następnie bierzemy się za przygotowanie kluseczek z jajka. W tym celu należy wymieszać dokładnie jajka, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. Przelewamy masę do małej foremki wysmarowanej masłem i gotujemy na parze lub w kąpieli wodnej przez około 20 minut, aż masa się zetnie. Po ostudzeniu kroimy ją w drobną kostkę.

Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Kolejnym krokiem jest zrobienie pulpecików. W misce łączymy mięso mielone, mleko, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z masy małe kuleczki, które będą miały około 2 cm średnicy. Wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy przez około 10 minut, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odstawiamy.

Na koniec łączymy wszystkie nasze elementy w jedną, pyszną zupę. Do bulionu dodajemy ugotowany makaron, kawałki gotowanego mięsa, kluseczki jajeczne oraz ugotowane pulpeciki i wszystko podgrzewamy razem przez kilka minut. Doprawiamy całość i przelewamy zupę do miseczek. Podajemy ją posypaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Winny jest ten składnik

Zawsze dodaję do bigosu. Wszyscy się dziwią, a później proszą o dokładkę

Mama od 30 lat robi kurczaka na butelce. Jest soczysty i chrupie, aż miło

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy | obiady domowe