Jest niskokaloryczny i pełen witamin. Sezon już trwa, więc jedz regularnie
Choć wiele osób wykorzystuje go w kuchni jako dodatek do ciast czy deserów, tak naprawdę jest... warzywem. Jednak bez względu na nazewnictwo ta roślina ma pełno witamin i jest niskokaloryczna, więc warto ją jeść regularnie. Poznaj wartości odżywcze rabarbaru i dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej go spożywać.
Zastosowanie rabarbaru jest naprawdę szerokie. Oczywiście najlepiej sprawdzi się w kuchni, gdzie można go użyć np. jako dodatku do jabłkowych babeczek bez mąki i cukru. Jego właściwości sprawią również, że będzie idealnym dodatkiem do uniwersalnego nawozu ogrodowego zwanego "czarnym złotem".
Jak już wcześniej wspomniałem, rabarbar jest niskokaloryczny. W 100 g produktu znajduje się jedynie 15 kalorii, z których większość stanowią węglowodany (4,6 g), następnie białka (0,5 g) oraz tłuszcze (0,1 g). Dodatkowo ma także niski indeks glikemiczny oraz zawiera sporą dawkę karotenu, który działa antyoksydacyjnie, czyli chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników oraz przed stresem oksydacyjnym.
Sprawdź również: Nie wyrzucaj skórek z pomarańczy. Dzięki nim odstraszysz niechcianych gości z ogrodu
W rabarbarze znajdziemy sporo witaminy A, witamin z grupy B, a także witaminy C. Ponadto jest świetnym źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń czy żelazo. W tym niepozornym warzywie znajdują się także antocyjany, antrachinony, flawonole i stilbeny (resweratrol) oraz sporo kwasów organicznych (bursztynowego, cytrynowego, jabłkowego, szczawiowego).
Jednym z pożądanych zastosowań rabarbaru jest przyczynianie się do zdrowych wypróżnień. W tym przypadku wystarczą ⅔ szklanki soku z rabarbaru dziennie, by uzyskać pożądane efekty. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość może zadziałać przeczyszczająco. Dodatkowo rabarbar wspiera pracę jelit dzięki zawartości błonnika pokarmowego, a także działa ochronnie na wątrobę ze względu na zawartość stilbenów, a przede wszystkim resweratrolu. Jednak ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego, osoby chorujące na nerki czy reumatyzm powinny unikać spożywania rabarbaru.
Charakterystyczny dla rabarbaru jest jego kwaśny smak. Właśnie z tego powodu najczęściej wykorzystuje się go w kuchni, jako dodatek do słodkich ciast i deserów, by uzyskać przełamanie smaku. Wiele osób wybiera rabarbar do przygotowania kompotu. To warzywo świetnie się również sprawdzi jako baza do dżemów, galaretek czy kisieli. Choć dla zdrowych osób nie ma przeciwwskazań do spożywania rabarbaru na surowo, to zalecane jest jego gotowanie bądź pieczenie, gdyż wysoka temperatura sprawia, że zmniejsza się poziom kwasu szczawiowego.
Zobacz też:
Ten trik ochroni cię przed złodziejami na cmentarzu. Nigdy więcej nie zabiorą ci lampionu
Kiszona kapusta nie tylko do obiadu. Możesz użyć jej w trakcie sprzątania
Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, że pleśnieją