Reklama
Reklama

To nie tylko ozdoba ogrodu. Z tego krzewu zrobisz leczniczy napar na ból gardła

Kwitnąca forsycja to jeden z symboli nadejścia wiosny. Ten krzew z żółtymi kwiatami ozdabia liczne ogrody oraz parki. Okazuje się, że jego zaletą nie jest wyłącznie wygląd. Posiada on wiele zastosowań, w tym może pomóc w czasie przeziębienia. Poznaj domowy sposób na wykorzystanie kwiatów forsycji.

Kwitnące kwiaty i krzewy to oznaka, że wiosna nadeszła w pełni. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim dobrze znany krzew, jakim jest forsycja. Spotkać ją można w niejednym ogrodzie oraz na terenach miejskich. Zachwyca swoim wyglądem, a intensywnie żółte kwiaty zdecydowanie rzucają się w oczy. Co ciekawe, posiadają również właściwości zdrowotne, przez co można je również w ciekawy sposób wykorzystać.  

Forsycja - ozdoba ogrodów i oznaka nadejścia wiosny  

Kwitnący na żółto krzew zwany forsycją pochodzi z rodziny oliwkowatych. W zależności od odmiany może sięgać nawet do trzech metrów wysokości. Poprzez swoje charakterystyczne żółte kwiaty, jest wszystkim dobrze znany i niemal każdy potrafi go rozpoznać.  

Wystarczy kilka ciepłych dni, aby krzew ten pobudził się do życia i zaczął wypuszczać swoje okazałe kwiaty. Są one gęste i drobne o charakterystycznej żółtej barwie. W zależności od warunków atmosferycznych może kwitnąć już na początku marca i utrzymywać się aż do maja. Wraz z przekwitnięciem na krzewie pozostają jedynie zielone listki.  

Warto posiadać forsycję w swoim ogrodzie i w momencie kwitnięcia zebrać jej kwiaty. Okazuje się, że można je wykorzystać na wiele sposobów. Kwiaty te nie tylko zachwycają wyglądem, ale również posiadają cenne właściwości zdrowotne. Mało kto jednak o nich wie.  

Zobacz również: Nadchodzi trudny czas dla alergików. Pamiętaj o tym, a złagodzisz objawy uczulenia na pyłki

Jak można wykorzystać kwiaty forsycji? Zrób z nich napar

W kwiatach forsycji zawarte są cenne substancje, które korzystnie wpływają na zdrowie. Są one dobrym źródłem flawonoidów, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne, a nawet przeciwnowotworowe. Oprócz flawonoidów posiadają również szereg innych, równie cennych składników.

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że kwiaty forsycji są jadalne i można je spożywać nawet “prosto z krzaka". Stanowią na przykład dodatek do wielu potraw, w tym do sałatek. Jeśli chce się z nich korzystać nie tylko wtedy, kiedy kwitną, warto je zebrać i ususzyć. Najlepiej zrywać je zaraz po zakwitnięciu lub gdy są jeszcze na wpół otwarte.

Najpopularniejszym wykorzystaniem kwiatów forsycji jest przygotowanie z nich naparu. Sprawdzi się jako napój wzmacniający, po który warto sięgnąć w czasie przeziębienia, na przykład, gdy doskwiera ból gardła. Wpływa on korzystnie na układ odpornościowy.

Zrobienia takiego naparu jest niezwykle proste. Wystarczy garść świeżych lub suszonych kwiatów forsycji zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykryć i pozostawić na około 40 minut. Po tym czasie całość przecedzić. Po tak zrobiony napar warto sięgać codziennie, a zwłaszcza podczas przeziębienia.  

Zobacz też:

Rezygnujesz z jedzenia pieczywa? Tymi produktami łatwo je zastąpisz

​Trzymasz lodówkę w piwnicy? Lepiej jej nie podłączaj

Plamy z truskawek to nie koniec świata. Szybko usuniesz je tym sposobem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby