Reklama
Reklama

Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask

Ten napój od pokoleń gości na polskich stołach, choć w ostatnim czasie nieco odszedł w zapomnienie. Na szczęście wraz z chłodniejszymi dniami ponownie odzyskuje swoją moc i to nie tylko ze względu na sentyment, ale także zdrowotne właściwości. Przyrządź go według tej receptury, a z pewnością twoja rodzina będzie zachwycona i poprosi o dolewkę.

Ten napój wielu osobom z pewnością przywodzi smak dzieciństwa oraz smakowite obiady u babci. Prosty, naturalny, a do tego pełen aromatu doskonale dopełnia posiłek i przy tym dostarcza cennych właściwości zdrowotnych. Warto do niego powrócić, zwłaszcza że z kilkoma dodatkowymi składnikami idealnie sprawdzi się jako napój na chłodne, jesienne dni.  

Kompot z jabłek — zapomniany smak dzieciństwa  

Kompot w czasach PRL-u był obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W każdym domu gotowało się go na bieżąco, a także przechowywało w słoikach. Mógł być przygotowywany z niemal każdych owoców, ale to właśnie ten gotowany z jabłek zapadł wielu osobom w pamięci. Naturalny i pełen smaku doskonale gasi pragnienie i do tego dopełnia niejedno danie.  

Co ciekawe, pełen witamin i minerałów, jest także dobry na trawienie i żołądek, przez co sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i seniorów. Warto powrócić do niego w okresie jesienno-zimowym, gdyż wzbogacony o przyprawy korzenne rozgrzeje i zachwyci smakiem. Zwłaszcza że może być podawany na ciepło lub na zimno.  

To dobry sposób na przetworzenie zalegających jabłek, przez co w szybki sposób powstanie aromatyczny i naturalny napój bez sztucznych konserwantów czy syropu glukozowo-fruktozowego. Jest smaczną propozycją jako dodatek do obiadu czy też rozgrzewający napój na chłodne dni. 

Zobacz także: Ten przepis dziś może wydawać się dziwny. Nasze babcie jadły regularnie

Jak ugotować kompot z jabłek? Z tej receptury wyjdzie aromatyczny i pyszny  

Kompot z jabłek jest dobry na każdą porę roku. Latem podawany z kostkami lodu jest doskonałym orzeźwieniem, zaś w okresie jesienno-zimowym wzbogacony o przyprawy korzenne rozgrzewa, a do tego dba o odporność organizmu. Jeśli masz nadmiar jabłek, przygotuj go według tej receptury. Ostrzegam, że szybko znika z dzbanka. 

Składniki potrzebne do ugotowania kompotu z jabłek: 

  • 0,5 kg jabłek  
  • 125 g cukru (może być też miód) 
  • 250 ml wody (może być więcej, jeśli chcesz, aby kompot był “lżejszy") 
  • Laska cynamonu  
  • Kilka goździków  
  • Sok z ½ cytryny  

Sposób przygotowania:  

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj cukier i całość gotuj na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodaj cynamon, goździki oraz sok z cytryny. 

Kompot gotuj do momentu aż jabłka będą miękkie. Spróbuj i ewentualnie, według uznania rozcieńcz jeszcze wodą lub dosłodź dla smaku. Całość przecedź przez sitko i przelej do szklanek. Podawaj według uznania — na ciepłu lub na zimno. Smacznego! 

Spróbuj również: 

Zobacz też:

Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Winny jest ten składnik

W Niemczech króluje na weselach. Zrób zupę, która przebije nawet rosół

Zawsze dodaję do bigosu. Wszyscy się dziwią, a później proszą o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przepisy | obiady domowe