Reklama
Reklama

Tę zupę nasze babcie robiły przez całą wiosnę. Dziś mało kto o niej pamięta

Ta zupa jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego zachwyca smakiem. Niegdyś była przyrządzana przez babcie, dzisiaj odeszła jednak w zapomnienie. A szkoda, ponieważ jest idealną i zdrową propozycją na obiad. Jej główny składnik może być dość zaskakujący, ale warto dać szansę tej potrawie. Poznaj przepis na sałaciankę.  

Zupy takie jak ogórkowa czy pomidorowa cieszą się nieprzemijalną popularnością. A co z zupą z sałaty? Brzmi dość absurdalnie, ale jest rzeczywistością. Babcie mogą powiedzieć coś więcej na jej temat, ponieważ dawniej była gotowana przez całą wiosnę. Jej przygotowanie jest proste, a smak ciekawy i przyjemny. Wobec tego, jak ją przyrządzić? 

Zapomniana zupa, która zachwyca smakiem  

Zupa, której głównym składnikiem jest sałata masłowa, brzmi dość ciekawie i niespotykanie. Warto dać jej szansę, ponieważ można ją przygotować w mgnieniu oka, przez co idealnie nadaje się jako danie na obiad w zabiegany dzień. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również pięknym, zielonym kolorem.  

Najlepsze w niej jest to, że oprócz smaku cechuje ją lekkostrawność i niskokaloryczność. Można więc się nią zajadać ze smakiem i nawet pokusić się o dokładkę. Sałacianka niegdyś była niezwykle popularną zupą, zwłaszcza na wschodzie Polski. Dzisiaj odeszła nieco w zapomnienie, ale zdecydowanie jest warta przypomnienia.  

Kiedy inne zupy pojawiają się na talerzu zbyt często, warto spróbować czegoś zupełnie nowego. Zwłaszcza że sałaciankę można przygotować nawet i w 15 minut. Co ciekawe zupa ta smakuje wyśmienicie podawana na ciepło, ale sprawdzi się również jako chłodnik w upalne dni. Pora wykorzystać sałatę masłową nie do przyrządzenia sałatki, a zupy. Efekt będzie obłędnie smaczny.  

Może cię zainteresować: Wrzuć ten nietypowy składnik do racuchów zamiast jabłek. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Jak przygotować zupę z sałaty? 

Sałaciankę można przyrządzić nawet i w kwadrans, jeśli możliwe jest wykorzystanie gotowego bulionu. W przygotowaniu jest niezwykle prosta i poradzi sobie z nią nawet osoba, która rozpoczyna swoje kuchenne przygody. Po ugotowaniu można podawać ją z licznymi dodatkami, takimi jak ugotowane jajko, grzanki, smażony boczek czy ziemniaki. Dzięki temu będzie bardziej sycąca i z pewnością szybko się nie znudzi.  

Potrzebne składniki: 

  • 2 główki sałaty masłowej  
  • 1 l gotowego bulionu  
  • 3 łyżki gęstej śmietany  
  • Pęczek koperku  
  • Sól i pieprz 
  • 2 plasterki wędzonego boczku  
  • Opcjonalnie jako dodatki: smażony boczek, grzanki, ugotowane jajko, ziemniaki 

Sposób przygotowania: 

Rozpocznij od pokrojenia boczku w kostkę i podsmażenia go na patelni. Porwij sałatę masłową na mniejsze kawałki i dodaj do usmażonego boczku. Całość podsmażaj na małym ogniu przez około 10 minut. Zawartość patelni dodaj do gotowego wywaru.  

Następnie zapraw śmietaną, którą można wcześniej wymieszać z mąką. Całość gotuj oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną zupę można podawać w takiej formie bądź zmiksować blenderem na gładko. 

Przed podaniem zupę udekoruj koperkiem oraz dodaj do niej ulubione dodatki. Pamiętaj, że można podawać ją na ciepło lub na zimno. Obie wersje są tak samo smaczne.

Zobacz też:

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa