Reklama
Reklama

Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne

Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów wykonywanych w okresie letnim. Sezon startuje już za chwilę. Wobec tego warto dowiedzieć się, jak je przyrządzić, aby wyszły twarde i chrupiące, a przede wszystkim obłędnie smaczne. Istotny jest oczywiście sposób przygotowania, ale na taki efekt może również wpłynąć dorzucenie dość nietypowych składników. Podpowiadamy, co warto dodać do ogórków podczas kiszenia.

Jak zrobić dobre ogórki kiszone? Z pewnością wiele osób poszukuje odpowiedzi na to pytanie, kiedy zabiera się za przetwory z wykorzystaniem tego warzywa. Ogórki kiszone na ogół nie są trudne do przygotowania, należy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Ponadto warto wiedzieć, jak można podkręcić ich smak, a także zadbać o odpowiednią twardość oraz chrupkość.  

Chrupkie i twarde ogórki kiszone. O tym pamiętaj podczas przygotowań

Ogórki kiszone są najlepsze, kiedy chrupią i są dobrze ukiszone. Raczej nikt nie jest fanem tych miękkich i zagazowanych. Jak więc zadbać o to, aby efektem przygotowań były twarde i smaczne ogórki?

Już na samym wstępie należy wyposażyć się w odpowiednie słoiki i nakrętki, które będę w stanie pełnić swoje docelowe funkcje. Często za źle ukiszonymi ogórkami stoją takie błędy, jak złe dokręcenie, które może być spowodowane między innymi zużytymi zakrętami, a także stare i uszczerbione słoiki.

Ponadto dobrze zadbać o dobrej jakości produkty. I mowa tu nie tylko o ogórkach, ale również o czosnku czy koprze. To wszystko nie jest bez znaczenia, jeśli chodzi o finalny efekt. Ważny jest również czas, który potrzebują ogórki, aby dobrze się zakisić. Jeśli chcesz otrzymać obłędnie smaczne przetwory, bądź cierpliwy. 

Przeczytaj także: Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Dodaj ten dodatek, a ogórki wyjdą chrupkie i aromatyczne  

Składniki potrzebne do ukiszenia ogórków dla większości są znane i oczywiste. Warto jednak podczas tegorocznych przetworów pokusić się o lekkie urozmaicenie, które w efekcie przyniesie twarde i chrupiące ogórki. A aromat? Również bez zarzutu. Co więc dodać do ogórków, aby dobrze się zakisiły? 

Dla wielu osób jest to znany dodatek, którego obecność przekazywana jest w rodzinnych recepturach od pokoleń. Dla innych jest to jednak dość spore zaskoczenie, że do ogórków kiszonych warto dodać... liście porzeczki. Podkręcą smak, ale to jednak nie jest ich główne zadanie. Dzięki dodaniu liści porzeczki ogórki kiszone ostatecznie wyjdą twarde i chrupiące.  

Warto dołożyć wszelkich starań, aby koniec końców ogórki kiszone nie okazały się miękkie i niedobre. Dobrze więc wiedzieć, że oprócz liści porzeczki, dobrym rozwiązaniem są również liście dębu, a także orzecha włoskiego. Te wpływają dodatkowo na smak i aromat, czyniąc go bardziej wyrazistym i pełniejszym.  

Dla osób lubiących eksperymentować ciekawym posunięciem może okazać się dodanie do kiszonych ogórków gałązki lub nawet kilku igieł sosny. Wyjątkowy drzewny aromat gwarantowany. Z pewnością osoby zajadające się twoimi przetworami będą zaintrygowane tym nieco innym smakiem.  

Zobacz też:

Niedługo zacznie się czas zbiorów. Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia

Tak wygląda najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie dziko, za granicą płacą za nie krocie

​W PRL-u jadło się go kilka razy w tygodniu. Dziś rzadko gości na stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory