Nie tylko pasta jajeczna. Tę zrobisz z taniego i zdrowego warzywa
Pasty idealnie sprawdzają się do codziennych kanapek, ale też przekąsek, które przygotowujemy na imprezę. Najbardziej popularna jest ta jajeczna, jednak czasem warto odejść od standardów i w tym przypadku zrobić smarowidło z taniego i zdrowego warzywa. Sprawdź przepis na pastę z cukinii, zachwycającą smakiem i wyglądem.
Pasty na pieczywo mogą być dobrym urozmaiceniem codziennej diety. Pasują też na krakersy, często serwowane na imprezach. Najczęściej robimy takie smarowidło na bazie jajek, jednak latem warto pokusić się o zrobienie pasty ze świeżego warzywa np. cukinii. Możemy modyfikować dodatki lub dodać do niej składniki, jeszcze bardziej wzbogacające smak.
Przed zrobieniem pasty z cukinii, należy poddać warzywo obróbce termicznej. Dzięki temu zrobi się miękkie, idealnie do smarowania. W tym celu musimy zatem obgotować pokrojoną cukinię w osolonym wrzątku lub podsmażyć i poddusić na patelni. Niektórzy pieką ją w piekarniku lub na grillu.
Składniki na zieloną pastę z cukinii:
- 1 młoda cukinia;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki pestek słonecznika;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżki posiekanego koperku;
- 1 łyżka soku z cytryny.
- przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie zielonej pasty z cukinii:
Na początek musimy pokroić cukinię w plasterki, a następnie poddać ją obróbce termicznej. Z kolei pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni.
W kolejnym kroku blendujemy cukinię, ząbki czosnku, pestki słonecznika i oliwę z oliwek na gładką masę. Na koniec doprawiamy pastę przyprawami i sokiem z cytryny, a do całości dodajemy posiekany koperek.
Przepis na pastę z cukinii można modyfikować, dodając inne składniki niż czosnek czy słonecznik. To warzywo możemy zblednować z awokado i z prażonymi orzechami nerkowca.
Smarowidło polecamy dodatkowo wzbogacić o pastę sezamową, pesto z bazylii albo starty parmezan. Możemy też dodać jeszcze więcej posiekanej pietruszki bądź szczypiorku.
Warto również eksperymentować z dodatkiem suszonych pomidorów lub oliwek, które nadadzą paście intensywniejszego smaku. Żeby uzyskać bardziej kremową konsystencję, można dodać jogurt naturalny albo ser feta.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia