Reklama
Reklama

Nie tylko pasta jajeczna. Tę zrobisz z taniego i zdrowego warzywa

Pasty idealnie sprawdzają się do codziennych kanapek, ale też przekąsek, które przygotowujemy na imprezę. Najbardziej popularna jest ta jajeczna, jednak czasem warto odejść od standardów i w tym przypadku zrobić smarowidło z taniego i zdrowego warzywa. Sprawdź przepis na pastę z cukinii, zachwycającą smakiem i wyglądem.

Pasty na pieczywo mogą być dobrym urozmaiceniem codziennej diety. Pasują też na krakersy, często serwowane na imprezach. Najczęściej robimy takie smarowidło na bazie jajek, jednak latem warto pokusić się o zrobienie pasty ze świeżego warzywa np. cukinii. Możemy modyfikować dodatki lub dodać do niej składniki, jeszcze bardziej wzbogacające smak. 

Prosty przepis na zieloną pastę z cukinii

Przed zrobieniem pasty z cukinii, należy poddać warzywo obróbce termicznej. Dzięki temu zrobi się miękkie, idealnie do smarowania. W tym celu musimy zatem obgotować pokrojoną cukinię w osolonym wrzątku lub podsmażyć i poddusić na patelni. Niektórzy pieką ją w piekarniku lub na grillu. 

Składniki na zieloną pastę z cukinii:

  • 1 młoda cukinia;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki pestek słonecznika;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżki posiekanego koperku;
  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie zielonej pasty z cukinii:


Na początek musimy pokroić cukinię w plasterki, a następnie poddać ją obróbce termicznej. Z kolei pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni

W kolejnym kroku blendujemy cukinię, ząbki czosnku, pestki słonecznika i oliwę z oliwek na gładką masę. Na koniec doprawiamy pastę przyprawami i sokiem z cytryny, a do całości dodajemy posiekany koperek. 

Nie tylko czosnek i słonecznik. Z czym jeszcze można zrobić pastę z cukinii?

Przepis na pastę z cukinii można modyfikować, dodając inne składniki niż czosnek czy słonecznik. To warzywo możemy zblednować z awokado i z prażonymi orzechami nerkowca

Smarowidło polecamy dodatkowo wzbogacić o pastę sezamową, pesto z bazylii albo starty parmezan. Możemy też dodać jeszcze więcej posiekanej pietruszki bądź szczypiorku. 

Warto również eksperymentować z dodatkiem suszonych pomidorów lub oliwek, które nadadzą paście intensywniejszego smaku. Żeby uzyskać bardziej kremową konsystencję, można dodać jogurt naturalny albo ser feta.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | warzywa