Dodaj trochę do kawy i pij regularnie. Boczki znikną raz na zawsze
Wiele osób nie wyobraża sobie kawy bez mleka i cukru, to najczęściej dodawane składniki do tego napoju. Niektórzy dodają trochę masła lub oleju, aby stworzyć kawę kuloodporną, która ma być zdrowa i energizująca. Znamy jednak przepis na jeszcze inną wersję zdrowej kawy z nietypowym dodatkiem. O jakim mowa? Sprawdź już teraz.
Coraz większą popularność zyskuje kawa z dodatkiem tahini, czyli z pastą sezamową. Miłośnicy napojów kawowych bardzo chwalą jej smak. Warto poznać też jej wpływ na zdrowie. Przedstawiamy przepis i korzyści zdrowotne z picia kawy tahini.
Składnik tahini, czyli pasta sezamowa pochodzi z Azji i Bliskiego Wschodu i jest przyrządzana z prażonych ziaren. Często dodaje się ją do koktajli, hummusu, służy też jako dodatek do przygotowania chałwy.
Tahini możemy kupić w sklepie spożywczym lub wykonać taką pastę samodzielnie. W tym celu prażymy 400 g ziaren sezamu na patelni, co jakiś czas mieszając. Potem przesypujemy je do blendera i dodajemy 6 łyżek oliwy. Całość blendujemy do uzyskania kremowej masy, którą następnie przelewamy do słoiczka i umieszczamy w lodówce. Jak zatem zrobić kawę z pastą sezamową?
Na początek wsypujemy jedną łyżeczkę kawy do kubka i zalewamy ją 200 ml wrzącej wody. Dolewamy trochę mleka, a także dodajemy łyżeczkę tahini. Całość mieszamy do momentu połączenia składników. Możemy także użyć spieniacza do mleka, aby uzyskać kremową konsystencję.
Kawa z tahini stanowi źródło białka i zdrowych tłuszczy. W tym napoju znajduje się także błonnik, który przyczynia się do lepszego trawienia pokarmu. Dzięki regularnemu piciu tego napoju możemy zrzucić zbędne kilogramy i usprawnić pracę jelit.
Kawa z dodatkiem pasty sezamowej zawiera wiele witamin z grupy B, a także minerały tj. żelazo, wapń, cynk, magnez oraz mangan. Taki napój kawowy obniża poziom cholesterolu we krwi, skutecznie chroni przed cukrzycą i starzeniem się organizmu. Poza tym łagodzi stany zapalne, a nawet poprawia pamięć i koncentrację.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe