Reklama
Reklama

Najlepsze śledzie na święta i sylwestra. Z tym dodatkiem smakują wyśmienicie

Wigilijna wieczerza według tradycji powinna być postna. Nic więc dziwnego, że na stole królują w tym czasie śledzie w różnego rodzaju wersjach. Jedna z nich jest niezawodna i zawsze się sprawdza. W dodatku możemy urozmaicić przepis na to danie, dodając jeden składnik, który odmieni jego smak. Sprawdź, jak przygotować pyszną potrawę z użyciem śledzi.

Na święta często przygotowujemy różnego rodzaju ryby. Na stole nie brakuje śledzi w occie czy śledzi w śmietanie, ale warto także sięgnąć po inny przepis, który także jest popularny i w dodatku świetnie się prezentuje. Podpowiadamy, jak zachwycić całą rodzinę pyszną przekąską.

Alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Co warto położyć na wigilijnym stole?

Jeżeli przejadły nam się tradycyjne śledzie, to warto podczas tegorocznych świąt postawić na ich inną wersję, jaką są rolmopsy. To prosta potrawa, podawana najczęściej jako przekąska. Świetnie wkomponuje się w wigilijną kolację, ponieważ to danie postne i niewielkie, a równocześnie efektownie się prezentujące.

Rolmopsy to wersja śledzi, która nigdy się nie nudzi. W dodatku pasują one idealnie nie tylko na święta, ale i na wiele innych imprez czy kolacji. Co więcej, sam przepis jest bardzo prosty i nie musimy być profesjonalnymi kucharzami, aby zachwycić naszych gości.

Warto także wspomnieć, że nazwa "rolmops" pochodzi od niemieckiego słowa "rolle", co oznacza "zwój", "rolka". Co jest dość oczywiste w tym przypadku. Natomiast zabawniejszy jest drugi człon tej nazwy, czyli "mops". Nawiązuje on do rasy małych psów o ciasno zwiniętych ogonkach.

Czytaj również: Pierogi z kapustą jak u babci. Kluczem jest jeden składnik, który większość z nas wylewa

Co potrzebujemy do rolmopsów?

Do przygotowania rolmopsów nie potrzebujemy zbyt wielu składników. W dodatku każdy z nich bez problemu dostaniemy w sklepach, ponieważ nie musimy wykorzystywać żadnych wyszukanych produktów. Jest to więc danie tanie i łatwe do zrobienia.

Oto niezbędne składniki do rolmopsów:

  • 10 solonych płatów śledziowych - najlepiej wybrać te mniejsze i niezbyt grube,
  • 2 cebule szalotki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • liście laurowe,
  • kilka kawałków papryki konserwowej,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty.

Jak zrobić smaczne rolmopsy na święta?

Samo przyrządzenie rolmopsów nie jest skomplikowane. Musimy zacząć najpierw od wymoczenia filetów śledziowych z soli. W tym celu powinniśmy włożyć je do miski z zimną wodą i moczyć do momentu, gdy ich smak będzie nam odpowiadał. Warto również w międzyczasie kilka razy zmienić wodę.  

Wykorzystując czas, gdy nasze śledzie się moczą, możemy przygotować sobie resztę składników. Ogórki i paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Następnie robimy zalewę, zaczynając od zagotowania wody z octem w odpowiedniej proporcji. Dodajemy do płynów cukier i przyprawy, a gdy zalewa zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia.

Kolejnym krokiem jest osuszenie wymoczonych śledzi i położenie na ich wewnętrznej stronie wszystkich, wcześniej przygotowanych dodatków. Następnie zwijamy śledzie w rulon i spinamy je wykałaczką.

Po wykonaniu tych czynności musimy przygotować naczynie, w którym będziemy mogli szczelnie ułożyć rolmopsy. Możemy do tego użyć słoika lub naczynia żaroodpornego. Gdy wyłożymy już rolmopsy, zalewamy je zalewą tak, by całkowicie je przykrywała. Następnie wkładamy śledzie na dobę do lodówki, aby mogły się zamarynować.

Niektórzy dodają również do swoich rolmopsów marynowane grzybki lub kapary. Dzięki tym dodatkom uzyskamy niepowtarzalny smak i aromaty potrawy.

Zobacz też:

​Kulki mocy lepsze niż Lewandowskiej. Zrobisz je w domu z kilku tanich składników

Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy