Reklama
Reklama

Pierogi z kapustą jak u babci. Kluczem jest jeden składnik, który większość z nas wylewa

Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny element świąt bożonarodzeniowych. Jeśli chcemy, by smakowały jak u babci, to wystarczy, że dodamy do nich jeden składnik, który często marnujemy i po prostu się go pozbywamy. Podpowiadamy, co powinien zawierać farsz i jak go przyrządzić, aby był jeszcze lepszy niż zwykle.

Jeżeli chcemy w te święta Bożego Narodzenia zachwycić całą rodzinę pysznymi i aromatycznymi pierogami z kapustą i grzybami, musimy pamiętać o dodaniu jednego, nietypowego składnika, który całkowicie odmieni ich smak. Zdradzamy sekret idealnego farszu do pierogów.

Dzięki temu idealnie doprawisz farsz. Nie wylewaj tego składnika

Jeżeli chcemy, aby w tym roku nasze pierogi smakowały jeszcze lepiej i zachwyciły całą rodzinę, musimy pamiętać o jednym, niezwykle istotnym kroku.

Okazuje się bowiem, że sekret pysznego farszu z kapustą i grzybami tkwi w składniku, który często marnujemy i wylewamy do zlewu. Jest to po prostu woda z moczenia z grzybów, którą warto wykorzystać do gotowania kapusty.

Dzięki temu, że woda ta służyła do namaczania grzybów przez kilkanaście godzin, nabiera ona niepowtarzalnego aromatu i smaku. Wystarczy, że wlejemy ją do garnka z gotującą kapustą, a farsz będzie od razu smaczniejszy i bardziej pachnący, a w dodatku nabierze głębszego koloru.

Zanim jednak wlejemy wodę z moczenia grzybów do kapusty, najpierw musimy upewnić się, że nie jest ona gorzka. Czasem może się tak zdarzyć, że woda po wymoczeniu nabiera goryczy i tylko pogorszyłaby smak kapusty.  

Czytaj również: Świąteczny sernik zawsze opada? Zastosuj tę metodę, a będzie wysoki i gładki

Najlepszy przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Przygotujesz go szybko i łatwo

Przygotowanie smacznego farszu do pierogów nie jest trudne. W dodatku zastosowanie powyższej wskazówki sprawi, że danie wyjdzie smaczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Oto składniki, które musimy przygotować:

  • 80 g suszonych grzybów,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 125 ml wody i dodatkowo niewielka ilość do namoczenia grzybów,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz.

Przyrządzenie farszu jest proste, jeśli będziemy wykonywać wszystkie kroki po kolei. Najpierw dzień wcześniej zalewamy grzyby zimną wodą i namaczamy je przez 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy je, pamiętając o zachowaniu wody i kroimy je w małą kostkę.

Następnie obieramy cebulę, drobno siekamy i podsmażamy na małej ilości oleju. Kiedy cebula się już zarumieni, dodajemy grzyby i smażymy przez kolejne 2 minuty. Kolejnym krokiem jest odciśnięcie kiszonej kapusty z nadmiaru soku, posiekanie jej i przełożenie do garnka.

Kapustę zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i ziele angielskie, a także wodę z moczenia grzybów. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta się ugotuje, łączymy ją z grzybami i cebulką. Doprawiamy do smaku, studzimy i nasz farsz jest gotowy.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy