Pierogi z kapustą jak u babci. Kluczem jest jeden składnik, który większość z nas wylewa
Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny element świąt bożonarodzeniowych. Jeśli chcemy, by smakowały jak u babci, to wystarczy, że dodamy do nich jeden składnik, który często marnujemy i po prostu się go pozbywamy. Podpowiadamy, co powinien zawierać farsz i jak go przyrządzić, aby był jeszcze lepszy niż zwykle.
Jeżeli chcemy w te święta Bożego Narodzenia zachwycić całą rodzinę pysznymi i aromatycznymi pierogami z kapustą i grzybami, musimy pamiętać o dodaniu jednego, nietypowego składnika, który całkowicie odmieni ich smak. Zdradzamy sekret idealnego farszu do pierogów.
Jeżeli chcemy, aby w tym roku nasze pierogi smakowały jeszcze lepiej i zachwyciły całą rodzinę, musimy pamiętać o jednym, niezwykle istotnym kroku.
Okazuje się bowiem, że sekret pysznego farszu z kapustą i grzybami tkwi w składniku, który często marnujemy i wylewamy do zlewu. Jest to po prostu woda z moczenia z grzybów, którą warto wykorzystać do gotowania kapusty.
Dzięki temu, że woda ta służyła do namaczania grzybów przez kilkanaście godzin, nabiera ona niepowtarzalnego aromatu i smaku. Wystarczy, że wlejemy ją do garnka z gotującą kapustą, a farsz będzie od razu smaczniejszy i bardziej pachnący, a w dodatku nabierze głębszego koloru.
Zanim jednak wlejemy wodę z moczenia grzybów do kapusty, najpierw musimy upewnić się, że nie jest ona gorzka. Czasem może się tak zdarzyć, że woda po wymoczeniu nabiera goryczy i tylko pogorszyłaby smak kapusty.
Czytaj również: Świąteczny sernik zawsze opada? Zastosuj tę metodę, a będzie wysoki i gładki
Przygotowanie smacznego farszu do pierogów nie jest trudne. W dodatku zastosowanie powyższej wskazówki sprawi, że danie wyjdzie smaczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej.
Oto składniki, które musimy przygotować:
- 80 g suszonych grzybów,
 - 4 liście laurowe,
 - 1 kg kapusty kiszonej,
 - 3 łyżki oleju,
 - 5 ziarenek ziela angielskiego,
 - 125 ml wody i dodatkowo niewielka ilość do namoczenia grzybów,
 - 2 cebule,
 - sól,
 - pieprz.
 
Przyrządzenie farszu jest proste, jeśli będziemy wykonywać wszystkie kroki po kolei. Najpierw dzień wcześniej zalewamy grzyby zimną wodą i namaczamy je przez 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy je, pamiętając o zachowaniu wody i kroimy je w małą kostkę.
Następnie obieramy cebulę, drobno siekamy i podsmażamy na małej ilości oleju. Kiedy cebula się już zarumieni, dodajemy grzyby i smażymy przez kolejne 2 minuty. Kolejnym krokiem jest odciśnięcie kiszonej kapusty z nadmiaru soku, posiekanie jej i przełożenie do garnka.
Zobacz także: Przepis na gołąbki domowe mojej babci
Kapustę zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i ziele angielskie, a także wodę z moczenia grzybów. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta się ugotuje, łączymy ją z grzybami i cebulką. Doprawiamy do smaku, studzimy i nasz farsz jest gotowy.
Pyszny farsz to dopiero połowa sukcesu. Nawet najlepsze nadzienie nie będzie smakować dobrze, jeśli nie otuli go odpowiednie ciasto. Jeśli szukasz takiego, które zawsze wychodzi, wykorzystaj ciasto na pierogi przepis babci. Każdy będzie pytał o recepturę.
Zobacz też:
Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje
Mało kto regularnie po niego sięga, a szkoda. Działa cuda na jelita i odporność
Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask