Reklama
Reklama

Pierogów wigilijnych z takich farszem jeszcze nie jadłeś. Na głowę biją te tradycyjne

Pierogi to nieodłączny element świąt bożonarodzeniowych. Najczęściej na naszych stołach goszczą pierogi z nadzieniem ruskim lub z kapustą i grzybami. Jednak w tym roku warto spróbować innego farszu, który będzie jeszcze smaczniejszy, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Sprawdź, jak go zrobić.

Tradycyjne pierogi są uwielbiane przez wiele osób. Jednak nawet podczas świąt w naszej kuchni nie powinno zabraknąć miejsca na pyszne eksperymenty. Warto więc przygotować farsz do pierogów w nieco inny sposób. Podpowiadamy, jak zaskoczyć swoich gości smacznym i oryginalnym farszem.

Jak przygotować nietypowy farsz do pierogów?

Przygotowanie tego oryginalnego i niezwykle smacznego farszu do pierogów nie jest skomplikowane. Nie zajmie nam to zbyt wiele czasu oraz nie potrzebujemy dużej ilości składników, aby cieszyć się nietypowym daniem świątecznym.

Do naszego farszu będziemy potrzebowali:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej białej
  • szklankę suszonych grzybów,
  • 1 cebulę,
  • liście laurowe,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Sam sposób wykonania tego pysznego farszu również jest dość prosty. Wystarczy, że będziemy śledzić przepis krok po kroku:

  1. Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie wraz z cebulą oraz kilkoma listkami laurowymi. Następnie grzyby gotujemy aż do miękkości w wodzie, dodając odrobinę soli.
  2. Kolejnym krokiem jest zmielenie grzybów oraz kapusty kiszonej w maszynce o dużych oczkach. Rozdrobnione składniki przekładamy do miski.
  3. Kaszę wysypujemy z woreczków do niewielkiej ilości wrzątku. 1 szklanka kaszy powinna gotować się w 2 pełnych szklankach wody. Gotujemy do miękkości i dodajemy ją do reszty składników.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Przekładamy ją do miski z farszem.
  5. Przyprawiamy farsz małą ilością soli pamiętając, że kapusta już sama w sobie jest słona oraz, że kasza i grzyby były gotowane w osolonej wodzie. Wsypujemy również pieprz, którego możemy dać trochę więcej. Smaczny farsz gotowy.

Czytaj również: Świąteczny sernik zawsze opada? Zastosuj tę metodę, a będzie wysoki i gładki

Ciasto na pierogi również ma znaczenie. Jak zrobić najlepsze i najprostsze ciasto na pierogi?

Sam farsz oczywiście nie wystarczy i kluczem do sukcesu jest również smaczne ciasto na pierogi. Musi być ono elastyczne i twarde, dlatego proporcje muszą być odpowiednio dobrane. W tym przypadku niezwykle ważne jest nie tylko odpowiednie połączenie składników, ale też odstawienie zagniecionej masy, by odpoczęła.

Na szczęście istnieje przepis na ciasto, które nie tylko jest pyszne, ale i przy tym bardzo proste w wykonaniu. Do jego przygotowania wystarczą nam zaledwie trzy składniki:

  • 450 g mąki pszennej typu 500,
  • 250 ml wrzątku,
  • szczypta soli.

Po przygotowaniu tych produktów zaczynamy przesiewać mąkę przez sito o gęstym splocie. Następnie dodajemy do niej sól oraz dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest wlewanie niewielkimi porcjami odmierzonego wrzątku. Musimy równocześnie mieszać naszą masę łyżką, aby płyn dotarł w każdy zakamarek produktu.

Po wykonaniu tej czynności oprószamy stolnicę zwykłą mąką i wyrabiamy na niej ciasto. Musimy to robić do momentu, aż kula będzie gładka i elastyczna. Odkładamy ją wtedy do miski, którą przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak ciasto na 20 minut.

Po upływie tego czasu dzielimy masę na mniejsze części, rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek i wycinamy niewielkie krążki. Następnie wkładamy około 1-2 łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu, zalepiamy i gotujemy.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy