Tak zrobisz najlepszy lukier do ciast i pierniczków. Wodę zastąp tym składnikiem
Domowy lukier to kluczowy element podczas świątecznych przygotowań w kuchni. Przydaje się on do pierniczków, ciast, babeczek czy ciasteczek. Jednak nie zawsze wychodzi on śnieżnobiały i gładki. Podpowiadamy, jak temu zapobiec i jakich składników użyć, aby nasz lukier wyglądał pięknie i stanowił prawdziwą dekorację dla wypieków.
Sekretem idealnego lukru jest prostota, ale i odpowiedni dobór składników. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się śnieżnobiałym, gładkim i estetycznym lukrem, który będzie stanowił smakowitą dekorację dla naszych świątecznych słodkości. Sprawdź, jak przygotować pyszny lukier.
Podstawą do zrobienia smacznego i estetycznego lukru jest przede wszystkim cukier puder. Musi on być wysokiej jakości, więc jeśli nie mamy pewności co do sklepowych produktów, to najlepiej będzie samodzielnie utrzeć zwykły cukier w blenderze. Dzięki temu nasz lukier uzyska perfekcyjnie gładką konsystencję.
Często również dodaje się białko. Jest to dobry wybór, ponieważ dzięki temu składnikowi masa jest jeszcze bardziej biała. Jeżeli nie dodalibyśmy tego składnika, to masa po ostygnięciu byłaby bardziej przezroczysta. Wobec tego białko ma w tym przypadku głównie znaczenie estetyczne.
Czytaj również: Świąteczny sernik zawsze opada? Zastosuj tę metodę, a będzie wysoki i gładki
Przygotowując własny lukier, przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na dokładne roztarcie cukru. Jeżeli to dobrze wykonamy, to lukier wyjdzie idealny, ponieważ sam przepis jest niezwykle prosty.
Na początek do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i wsypujemy 8 łyżek cukru pudru. W przypadku, gdy konsystencja jest zbyt rzadka, powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki, jednak pamiętajmy, że masa nie powinna być gęstsza niż ciepły budyń.
Następnie lukier dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki, równocześnie rozcierając dokładnie cukier o brzegi. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy całkowicie gładką masę. Pamiętajmy, aby robić to na tyle długo, by cukier mógł się całkowicie rozpuścić.
W momencie, gdy nasz lukier będzie już idealnie gładki, możemy dodać do niego trochę żółtego barwnika. Dodatkowo świetnie będzie się komponował z nim także zapach waniliowy, którego kilka kropli polepszy smak naszej polewy.
Podstawą lukru królewskiego jest białko jaja kurzego. Dzięki użyciu tego składnika nasz lukier uzyska śnieżnobiały kolor.
Chcąc go przyrządzić, wystarczy że utrzemy mikserem na małych i średnich obrotach 2 białka. Należy to robić nie dłużej niż przez 30 sekund, do momentu, w którym powstanie piana. Ważne jest, aby nie ubijać białek, ale właśnie je ucierać.
Następnie do białek dodajemy 180g cukru i ubijamy całość na średnich obrotach przez 20 minut. Na koniec rozcieramy dokładnie lukier łyżką, aby pozbyć się wszelkich grudek. Do lukru możemy dodać również kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy.
W efekcie uzyskujemy piękny, biały lukier, który świetnie sprawdzi się jako dekoracja do świątecznych pierniczków, jak i ciast. Dzięki swojej konsystencji również dobrze spisze się on podczas robienia dekoracji, wymagających od nas precyzji.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu