Reklama
Reklama

Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Wystarczą trzy składniki, by zaskoczyć gości smakiem

Przyrządzanie słodkości nie musi zajmować wiele czasu ani wymagać od nas kupna dużej ilości składników. Przykładem takiego deseru jest pyszne ciasto bez pieczenia, które przyrządzimy z zaledwie trzech składników, a samo jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Ciasto bez pieczenia to świetny pomysł na każdą okazję zarówno na zbliżające się święta, jak i urodziny czy wizytę niespodziewanych gości. Pozwala nam ono zaoszczędzić sporo czasu w kuchni, ale i jest niezwykle tanie. Sprawdź, jak je zrobić.

Potrzebne są tylko trzy składniki. Co musisz kupić?

Do przygotowania tego uniwersalnego, szybkiego i smacznego ciasta potrzebujemy zaledwie trzech składników! Wystarczy więc szybka wizyta w sklepie, a wszystkie potrzebne produkty będziemy mieli przy sobie.

Chcąc przyrządzić smaczny deser, musimy mieć przede wszystkim 600 gram kruchych ciastek herbatników, które są tak popularne, że bez problemu znajdziemy je w każdym sklepie. Do tego musimy dokupić 3 duże, dojrzałe i ładne cytryny. Ostatnim składnikiem jest 800 gram zagęszczonego mleka słodzonego, które przyda nam się do zrobienia masy. Opcjonalnie możemy dokupić czekoladę lub owoce, którymi udekorujemy wierzch ciasta. Jednak nie są to produkty wymagane do przygotowania naszego ciasta.

Jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?

Samo przygotowanie naszego ciasta nie jest skomplikowane, ponieważ składa się ono zaledwie z trzech składników. Wobec tego nie tylko jest to przepis, który zajmie nam mało czasu, ale i przeznaczony jest on także dla amatorów przyrządzania słodkości.

Na początek nasze cytryny musimy dokładnie umyć, a następnie przekroić je na pół. Pozbywamy się pestek i wyciskamy z owoców sok, wlewając go do miski. W naczyniu mieszamy go z mlekiem zagęszczonym, dzięki czemu uzyskujemy smaczną masę.

Kolejnym krokiem jest wyłożenie blaszki herbatnikami. Wylewamy na nie połowę wcześniej przygotowanej masy i przykrywamy ją drugą warstwą ciasteczek. Następnie na herbatniki wylewamy pozostałą część naszej masy i wierzch posypujemy rozdrobnionymi ciastkami. Na koniec ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Czytaj również: To najsłynniejsze ciastko PRL-u. Wiele osób do dziś nie wyobraża sobie bez niego kawy

Z czym podawać ciasto?

Ciasto najlepiej podawać na zimno. Możemy serwować je tak jak powyżej lub udekorować dodatkowo tartą czekoladą, lub owocami. Ewentualnie do smaku możemy dodać nieco bitej śmietany, polewy lub cukru pudru.

Niektóry decydują się również na zastąpienie masy z mleka i cytryny za pomocą galaretki cytrynowej połączonej z jogurtem.

Zobacz też:

Taki przecier pomidorowy robiła moja babcia. O niebo lepszy od sklepowego

​Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, lecz smak zachwyca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy