To ciasto zrobisz w 15 minut, bez włączania piekarnika. Idealne, gdy goście pukają do drzwi
Często przygotowywanie ciasta kojarzy nam się z długim i żmudnym procesem, wymagającym dodatkowo pieczenia. Jednak istnieją szybsze i prostsze alternatywy, dzięki którym uzyskamy smaczny deser. Przykładem takiego ciasta jest bananowa krówka, rozpływająca się w ustach i zachwycająca wszystkich gości. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
Zazwyczaj chcemy ugościć osoby odwiedzające nasz dom, jakimś smacznym ciastem czy deserem. Jednak nie zawsze mamy czas na to, aby stać wiele godzin w kuchni i przygotowywać skomplikowane słodkości. Wtedy to z pomocą przychodzi nam prosty przepis na bananową krówkę. Sprawdź, jak go ja zrobić krok po kroku.
Bananowa krówka jak sama nazwa wskazuje to proste ciasto, którego głównymi składnikami są banany i masa krówkowa.
To świetny deser, który przygotujemy w chwilę, a w dodatku nie musimy używać do niego piekarnika. Co więcej, do zrobienia ciasta nie potrzebujemy zbyt wielu wyszukanych składników. Warto też dodać, że sam deser jest niezwykle smaczny. Jego delikatna struktura sprawia, że samo rozpływa się w ustach i zachwyci wszystkich naszych gości.
Czytaj również: To najsłynniejsze ciastko PRL-u. Wiele osób do dziś nie wyobraża sobie bez niego kawy
Tak jak wspominaliśmy, przygotowanie bananowej krówki nie wiąże się z koniecznością zakupu wielu składników. Wystarczy, że wyposażymy się kilka produktów, które bez problemu znajdziemy w każdym sklepie.
Oto one:
- 500 g masy krówkowej,
- 1 kg bananów,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 20 g żelatyny,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- czekolada do dekoracji,
- 250 g herbatników maślanych,
- 600 ml śmietany kremówki 30%,
- sok z połowy cytryny,
- 400 g jogurtu greckiego.
Przyrządzanie bananowej krówki jest bardzo szybkie i proste. Rozpoczynamy od przygotowania żelatyny, wsypując 2 łyżeczki tego produktu do szklanki i zalewając do połowy wrzątkiem. Mieszamy żelatynę i pozostawiamy, aż się ostudzi.
Następnie na dnie formy wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim herbatniki. Smarujemy je masą krówkową i znów przykrywamy warstwa herbatników. Ciastka delikatnie dociskamy i pozostawiamy.
Kolejnym krokiem jest przekrojenie bananów na pół i wzdłuż. Owoce polewamy sokiem z cytryny. Po wykonaniu tych czynności, do wysokiego naczynia wlewamy zimną śmietanę do ubijania i dodajemy cukier puder. Całość ubijamy na sztywno.
Do ubitej śmietany dodajemy jogurt grecki i dalej ubijamy. Następnie wlewamy do ubitej śmietany ostudzoną żelatynę. W ten sposób mamy gotową masę śmietanową. Przekładamy połowę tej masy na herbatniki w blaszce. Układamy na niej banany i na wierzch dajemy resztę masy śmietanowej. Ciasto wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przyrządzamy masę krówkową. Zaczynamy od wsypania do szklanki półtorej łyżeczki żelatyny i wlewamy odrobinę wrzątku. Mieszamy całość i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie zimną kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno.
Po wykonaniu tej czynności dodajemy masę krówkową i dalej ubijamy całość. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę. Wszystko miksujemy i tak przygotowaną masą polewamy schłodzone ciasto. Naszą bananową krówkę ponownie wkładamy do lodówki, aż ciasto uzyska swoją odpowiednią strukturę.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki