Przepis na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealnie pasują do barszczu
Paszteciki to popularny dodatek do barszczu czerwonego lub samodzielna smaczna przekąska. Nie może ich także zabraknąć na świątecznym stole, a jeśli chcemy oszczędzić sobie nieco czasu podczas przygotowań do Bożego Narodzenia, to warto przyrządzić paszteciki z ciasta francuskiego. To szybsza i równie smaczna alternatywa. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Paszteciki podane do czerwonego barszczu to prosty i szybki pomysł na święta. Dzięki poniższemu przepisowi możemy przyrządzić je w błyskawiczny sposób, dzięki czemu zaoszczędzimy cenny czas. Wystarczy, że wykorzystamy ciasto francuskie i dodamy do niego farsz. Sprawdź, jak przyrządzić smaczne paszteciki.
Paszteciki z ciasta francuskiego są smaczną przekąską, ale i dodatkiem do różnego rodzaju dań. Możemy podawać je na święta lub inne okazje, zarówno w ciepłej, jak i zimnej postaci. Najlepiej komponują się one z barszczem czerwonym.
Co więcej, przygotowanie ich nie zajmie nam dużo czasu, ponieważ nie musimy zagniatać ciasta. Jako farsz możemy natomiast użyć pasztetu lub wykorzystać mięso z rosołu. Dobrym pomysłem będzie także zrobienie farszu z mięsa drobiowo-wołowego z dodatkiem drobno posiekanych pieczarek i cebuli.
Jedną z największych zalet pasztecików z ciasta francuskiego, oprócz oczywiście smaku, jest fakt, że można je bardzo szybko przygotować. Zrobimy je w około 20 minut, a jeśli nie mamy gotowego farszu i robimy go samodzielnie z mięsa z rosołu, musimy doliczyć kolejne 15 minut. Mimo wszystko w porównaniu do drożdżowych zamienników, wykonanie tych pasztecików jest niezwykle szybkie.
Kolejną zaletą tego przepisu jest to, że nie musimy kupować wiele składników. Na przygotowanie porcji około 30 małych pasztecików, wystarczy nam:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 10 pieczarek,
- 100 ml wody,
- sól,
- pieprz,
- 250 g zmielonego mięsa z rosołu lub gotowego pasztetu,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- majeranek.
Czytaj również: Tę zupę zrobisz z niedzielnego rosołu. Jest smaczniejsza od żurku
Samo przyrządzenie pasztecików także nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka prostych kroków, a pyszny dodatek do obiadu albo przekąska będzie już gotowe. Oto co należy zrobić:
- Obieramy pieczarki, cebulę i siekamy je w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z pieczarkami.
- Dodajemy zmielone mięso, 1 łyżeczkę majeranku, 100 ml wody, a także doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy wszystko i chwilę podsmażamy.
- Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na trzy podłużne paski.
- Wbijamy jajko do małej miseczki i roztrzepujemy je widelcem.
- Następnie na każdym pasku ciasta, wzdłuż dłuższego boku, układamy farsz. Natomiast brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto zlepiamy, tworząc roladę i lekko spłaszczamy. Na koniec kroimy je w romby.
- Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i sypiemy majerankiem dla dekoracji.
- Paszteciki pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki