Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem
Gofry to świetne danie na słodko, które można przygotować przez cały rok, jednak najlepiej smakują latem. Wystarczy dodać do nich trochę bitej śmietany i sezonowych owoców, a nawet czekoladowej posyp, by stworzyć pyszny deser. Dowiedz się, jakiego składnika lepiej nie dodawać do ciasta, by gofry były puszyste jak chmurka.
Gofry są idealną propozycją zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Są cenione za smak, ale także i charakterystyczną, chrupką i jednocześnie puszystą strukturę ciasta. Jednak poprawne przygotowanie gofrów nie zawsze się udaje. Dlatego warto poznać sprawdzony przepis oraz odpowiednio podejść do przygotowania gofrów. Dzięki temu, znając właściwy przepis, będziemy mogli zrobić pyszną przekąskę, która nadaje się jako baza nie tylko dla dań słodkich, ale także wytrawnych. Na co trzeba zwrócić uwagę?
Co ciekawe, w proponowanym przepisie sekretem nie jest specyficzny, pojedynczy składnik, a zrezygnowanie z pewnego produktu, który jest nieodłącznym elementem przygotowywania wielu ciast, w tym gofrów. Dzięki pominięciu konkretnego składnika można uzyskać wyjątkową strukturę przekąski, przywołującą skojarzenia z puszystą i lekką chmurką. Składnikiem, z którego powinniśmy zrezygnować, jest mleko. Zazwyczaj dodaje się 1 lub ⅓ szklanki. Czym w takim razie można zastąpić mleko, czy może trzeba całkowicie z niego zrezygnować?
Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Gofry można przygotować ze składników dostępnych w praktycznie każdym sklepie. W tym przypadku mleko trzeba zastąpić niczym innym jak kefirem. Jest wyjątkowo zdrowy i nada masie na gofry wyjątkowej struktury. Do przygotowania smacznych gofrów będziesz potrzebować:
- 1 szklankę kefiru,
- 1 szklankę mąki pszennej,
- 1 średnie jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru pudru,
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Kefir oraz jajka możesz wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu składniki łatwiej się połączą i unikniesz zakalca, który również może się pojawić w przypadku gofrów.
Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz
Na początku trzeba przygotować miskę i przesiać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Później należy wlać do niej kefir i dodać cukier oraz cukier puder, a następnie wbić jajko. Ostatnim etapem jest wymieszanie całości z pomocą miksera, uzyskując gładkie i jednolite ciasto.
Kiedy ciasto zostanie zmiksowane, na sam koniec można dodać olej i odstawić je na chwilę. W trakcie odpoczynku masy napęcznieje gluten. Na końcu gofrownicę można lekko natłuścić i zacząć nakładać porcje ciasta za sprawą chochelki. Gofry trzeba smażyć do momentu, aż nabiorą złotego odcienia.
Sprawdź również: Nie dodawaj cukru żelującego do dżemu. Zamień go na ten zdrowy składnik
Kefir jest nie tylko świetnym składnikiem do gofrów, dzięki któremu wyjdą puszyste jak chmurka, ale także produktem, który powinniśmy włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Przede wszystkim to naturalne źródło probiotyków, które wspierają zdrową florę jelitową, a co za tym idzie, poprawiają trawienie oraz wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo regularne spożywanie kefiru dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, a także fosfor, magnez i wapń. Ponadto w 100 g kefiru znajdziemy aż 3,4 g białka, które jest niezbędnym makroelementem do budowy i regeneracji tkanek oraz mięśni.
Zobacz też:
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, że poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć