Śledzie w herbacie są lepsze, niż w occie i śmietanie. Znikają ze stołu w minutę
Jeśli trochę znudziła ci się klasyczna ryba w oleju, w te święta wypróbuj przepis na śledzie w herbacie. Ten pomysł może wydawać się kontrowersyjny, jednak warto zaryzykować. W tej odsłonie smakują fantastycznie. Gdy położysz je na świątecznym stole, natychmiast wzbudzą zainteresowanie gości. Już po minucie znikną i potrzebna będzie dokładka.
Śledź w herbacie to potrawa, którą w święta w Polsce przygotowują nieliczni. Wielu osobom sam pomysł podawania ryby w takiej wersji wydaje się kulinarną herezją, jednak ci, którzy już raz odważyli się jej spróbować, zazwyczaj na stałe włączają ją do swojego menu.
To dlatego, że śledź w herbacie smakuje, pachnie i wygląda naprawdę dobrze. Ta wyjątkowa marynata stanowi świetną alternatywę dla popularnych wariantów tego dania w oleju czy śmietany. Zwłaszcza, jeśli poza torebkami earl greya dołączysz do niej także cytrusy.
Śledzie z herbatą i cytrusami to prawdziwy hit. Ryba na święta w tej wersji pozytywnie zaskoczy twoich gości i zniknie z talerzy, nim zdążysz się obejrzeć. Ma świeży, delikatny smak, który jest jak uczta dla podniebienia.
Dzięki herbacie oraz skórkom cytryny czy grejpfruta charakterystyczny zapach śledzi przestanie być tak intensywny. Zyskają także ciekawszy kolor i delikatny aromat owoców. Marynata lekko orzeźwia, więc na wieczerzy wigilijnej wszyscy, którzy spróbują tej potrawy, poczują się, jakby jedli w pięciogwiazdkowej restauracji.
Śledzie w herbacie skradną twoje serce. Ryba w tej wersji jest prosta w przygotowaniu, ale musisz zrobić ją trochę wcześniej, niż 24 grudnia. Potrzebuje bowiem odstać w marynacie 40 godzin, aby móc wchłonąć wszystkimi smakami i zapachami.
Przepis na śledzie w herbacie - składniki:
- śledź (płaty śledziowe np. w oleju) - 200 g
- herbata w torebkach typu earl grey - 2/3 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- miód - 2 łyżki
- skórka grejpfruta - 2 sztuki
- skórka cytryny - 1 sztuka
- olej - wedle uznania
- sól i pieprz - wedle uznania
Na początku dokładnie wymocz płaty śledziowe w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Musisz pokroić je w cienkie, około 2-2,5 cm paski i przełożyć do miski. Później dodaj miód i wymieszaj tak, aby "płynne złoto" lekko je oblepiło.
Przełóż śledzie do słoika wraz z 2-3 torebkami herbaty. Zalej je olejem, zakręć słoik i włóż go do lodówki na noc. Kolejnego dnia wyjmij herbatę, dołóż cebulę i skórkę cytrusów (cytryny, grejpfruta, a jeśli chcesz także pomarańczy). Dopraw solą i pieprzem. Wstaw ponownie do lodówki na noc, a rano będą gotowe do podania.
Zobacz też:
Sernik czy makowiec na święta? W tym roku wybierz opcję 2 w 1
Dodajesz to do rosołu? Nie dziw się, że wychodzi gorzkawy i mętny
To najlepsze grzyby do uszek i pierogów wigilijnych. Żadne inne nie smakują tak dobrze