To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Mowa o dereniu jadalnym, którego cenne właściwości doceniane są na świecie od wieków. Obecnie w naszym kraju nie jest zbyt popularny, a to błąd. Warto włączyć go do swojej diety. W smaku przypomina żurawinę lub wiśnię. Jest cierpki, lecz bardzo smaczny i przynosi ulgę przy wielu schorzeniach.
Dereń jadalny (z łac. Cornus mas) to roślina o niezwykle zdrowych lekko cierpkich owocach, które zawierają cenne pierwiastki i witaminy. Rośnie w Polsce - najczęściej w zaroślach i lasach, lecz w ogrodach nie jest zbyt często spotykany. Wielka szkoda, bo przetwory tj. soki i herbaty z derenia jadalnego są naprawdę smaczne.
Ich regularne spożywanie może wspomóc twój organizm w walce z wieloma uciążliwymi dolegliwościami. Sprawdź, jak przygotować je samodzielnie, wykorzystując te superowoce w swojej kuchni.
Czerwone owoce derenia jadalnego przypominają trochę czereśnie lub śliwki, ale w smaku są bardziej jak żurawina albo niedojrzała wiśnia - cierpkie, jednak równocześnie bardzo smaczne i zdrowe.
To prawdziwy superowoc, który zawiera takie cenne pierwiastki jak: potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk czy magnez. Jest także źródłem witaminy C, polifenoli, pektyn i antyocyjanów.
Właściwości derenia jadalnego sprawiają, że regularnie spożywany, może wspierać procesy przemiany materii, co może być dobrą wiadomością dla osób na diecie redukcyjnej. Żelazo w nim zawarte, pomaga natomiast zredukować problemy z nadmiernie wypadającymi włosami lub nawracającymi bólami głowy. Ma także działanie antyseptyczne i działa przeciwzapalnie. A to tylko niektóre zalety spożywania derenia jadalnego.
Może cię zainteresować: Niedługo zacznie się czas zbiorów. Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia
Częściej niż na surowo w Polsce jada się przetwory z owoców derenia jadalnego. Szczególnie popularny jest sok z derenia jadalnego, który latem możesz dodawać do wody, herbaty czy lodów śmietankowych, by urozmaicić ich słodki smak.
Do przygotowania soku z derenia jadalnego potrzebujesz 3 składników:
- owoców derenia jadalnego - 1 kg,
- wody - 3 litry
- cukru - 0,5 kg (lub mniej, jeśli lubisz bardziej cierpkie smaki)
Owoce derenia jadalnego wypłucz dokładnie i przesyp do dużego garnka. Zalej je wrzątkiem i odstaw na dobę. Po upływie 24 godzin odlej sok do nowego naczynia, zagotuj i ponownie zalej owoce wrzącym sokiem.
Poczekaj dwie doby, a gdy minie 48 godzin powtórz proces. Po 5 dniach odcedź sok i gotuj przez 8-10 minut. Dodaj cukier i gotuj jeszcze minutę, a później gorący napój przelej do butelek i zakręć dokładnie. Pamiętaj, że cukier możesz zastąpić erytrytolem, albo całkiem z niego zrezygnować.
Czytaj również: Tak wygląda najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie dziko, za granicą płacą za nie krocie
Możesz także przygotować herbatę z derenia jadalnego. Latem warto pić ją na zimno dla ochłody, a jesienią i zimą na ciepło, by rozgrzać się i wzmocnić odporność organizmu. Do przygotowania naparu potrzebujesz jednej czubatej łyżki stołowej suszonych owoców. Wsyp je do kubka i zalej wrzątkiem. Po kwadransie herbatą z derenia jadalnego nadaje się do picia.
Zobacz też:
Szybkie ciasto, gdy goście pukają do drzwi. Zrobisz je ze składników, które na pewno masz w kuchni
Połącz kurczaka z serem i ziołami. Cała rodzina będzie zajadać się tym obiadem
To najlepsza zupa, gdy złapie nas przeziębienie. Wcale nie chodzi o rosół