Reklama
Reklama

Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Już niedługo w Polsce zacznie się czas zbiorów czarnego bzu. Rośnie niemal na każdym kroku, więc nie zmarnuj okazji, tylko zerwij odrobinę i przygotuj domowy syrop. Substancje zawarte w kwiatach i owocach tej rośliny pomagają przy wielu sezonowych dolegliwościach. Syrop z czarnego bzu latem stanowi także idealny datek do wody czy lemoniady.

Syrop z czarnego bzu jest bombą witaminową, na którą lada moment zaczyna się sezon. Zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych, a dodatkowo świetnie podkręca smak letnich napojów. Możesz dodawać go herbaty na zimno, wody i orzeźwiającej lemoniady. 

Jeśli nie wiesz, jak zrobić syrop z czarnego bzu, zainspiruj się recepturą mojej babci. Przygotowanie produktu na bazie jej przepisu jest tanie i banalnie proste. Najlepiej od razu zrób kilka buteleczek, bo smakuje obłędnie i przynosi ulgę przy licznych dolegliwościach

Właściwości czarnego bzu. Na co pomaga?

Syrop z czarnego bzu może przynieść ulgę przy przeziębieniu lub lekkiej grypie. To domowy środek przeciwzapalny i przeciwgorączkowy (na skutek wzmożonej potliwości, którą wywołuje). Pomaga uporać się z popularnymi dolegliwościami takimi jak kaszel - szczególnie ten suchy. Rozrzedza wydzielinę zalegającą w organizmie, dzięki czemu nie zalega ona w drogach oddechowych. 

Czarny bez zawiera cenne składniki o zdrowotnym działaniu, zarówno w swoich kwiatach, jak i w owocach. Zawierają one witaminy: C, B czy A, minerały takie jak: żelazo, wapń, fosfor, pektyny, garbniki, flawonoidy, garbniki czy sole mineralne. 

Może cię zainteresować: Babcie wiedziały, że zapobiega zmarszczkom i problemom ze stawami. Była hitem PRL-u

Syrop z czarnego bzu - przeciwwskazania. Czy każdy może go pić?

Mimo wielu zalet istnieją także przeciwwskazania do picia syropu z czarnego bzu. Przede wszystkim, są to alergie pokarmowe oraz przyjmowanie suplementów czy leków, które mogą wejść w niekorzystne interakcje z niniejszym wyrobem. 

Jeśli podejrzewasz, że z jakiegoś powodu twój organizm może źle zareagować na czarny bez, bezwzględnie skonsultuj się z lekarzem, który wyrazi swoją profesjonalną opinię na temat bezpieczeństwa spożycia syropów z tej rośliny. 

Nawet jeśli nie ma żadnych powodów, przez które miałbyś z niego zrezygnować, pamiętaj o tym, jak stosować syrop z czarnego bzu w prawidłowy sposób. Nie przesadzaj z dawką, która nie powinna przekraczać 15-20 ml, 3-4 razy dziennie u dorosłych, (a u młodszych osób 40 ml na dobę).

Czytaj również: Moja babcia obiera porzeczki tylko w ten sposób. Szybszej metody nie znajdziesz

Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Przepis babci jest prosty

Ceny produktów na bazie tej rośliny w sklepach spożywczych są wysokie, ale możesz zrobić własny domowy syrop z czarnego bzu. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilka produktów. Będą ci potrzebne:

  • owoce lub kwiaty czarnego bzu - około 25 baldachów lub 2 kg owoców
  • cytryny - 2 sztuki
  • cukier - 0,5 kg
  • woda - 1 litr

Czarny bez odłóż na chwilę do cienia po zerwaniu. Odetnij ogonki i grubsze łodyżki, odrzuć na bok także uschnięte kawałki. Pozostałe kwiaty zalej wrzątkiem, dodaj sok z cytryny i poczekaj, aż przestygnie. 

Później wstaw wywar do lodówki na dobę, przelej przez sito, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu (w międzyczasie cały czas zbierając pianę). Gotowy syrop z czarnego bzu przelej do szklanych butelek i pasteryzuj przez kwadrans.

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce | przetwory