Reklama
Reklama

Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Już niedługo w Polsce zacznie się czas zbiorów czarnego bzu. Rośnie niemal na każdym kroku, więc nie zmarnuj okazji, tylko zerwij odrobinę i przygotuj domowy syrop. Substancje zawarte w kwiatach i owocach tej rośliny pomagają przy wielu sezonowych dolegliwościach. Syrop z czarnego bzu latem stanowi także idealny datek do wody czy lemoniady.

Syrop z czarnego bzu jest bombą witaminową, na którą lada moment zaczyna się sezon. Zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych, a dodatkowo świetnie podkręca smak letnich napojów. Możesz dodawać go herbaty na zimno, wody i orzeźwiającej lemoniady. 

Jeśli nie wiesz, jak zrobić syrop z czarnego bzu, zainspiruj się recepturą mojej babci. Przygotowanie produktu na bazie jej przepisu jest tanie i banalnie proste. Najlepiej od razu zrób kilka buteleczek, bo smakuje obłędnie i przynosi ulgę przy licznych dolegliwościach

Właściwości czarnego bzu. Na co pomaga?

Syrop z czarnego bzu może przynieść ulgę przy przeziębieniu lub lekkiej grypie. To domowy środek przeciwzapalny i przeciwgorączkowy (na skutek wzmożonej potliwości, którą wywołuje). Pomaga uporać się z popularnymi dolegliwościami takimi jak kaszel - szczególnie ten suchy. Rozrzedza wydzielinę zalegającą w organizmie, dzięki czemu nie zalega ona w drogach oddechowych. 

Czarny bez zawiera cenne składniki o zdrowotnym działaniu, zarówno w swoich kwiatach, jak i w owocach. Zawierają one witaminy: C, B czy A, minerały takie jak: żelazo, wapń, fosfor, pektyny, garbniki, flawonoidy, garbniki czy sole mineralne. 

Może cię zainteresować: Babcie wiedziały, że zapobiega zmarszczkom i problemom ze stawami. Była hitem PRL-u

Syrop z czarnego bzu - przeciwwskazania. Czy każdy może go pić?

Mimo wielu zalet istnieją także przeciwwskazania do picia syropu z czarnego bzu. Przede wszystkim, są to alergie pokarmowe oraz przyjmowanie suplementów czy leków, które mogą wejść w niekorzystne interakcje z niniejszym wyrobem. 

Jeśli podejrzewasz, że z jakiegoś powodu twój organizm może źle zareagować na czarny bez, bezwzględnie skonsultuj się z lekarzem, który wyrazi swoją profesjonalną opinię na temat bezpieczeństwa spożycia syropów z tej rośliny. 

Nawet jeśli nie ma żadnych powodów, przez które miałbyś z niego zrezygnować, pamiętaj o tym, jak stosować syrop z czarnego bzu w prawidłowy sposób. Nie przesadzaj z dawką, która nie powinna przekraczać 15-20 ml, 3-4 razy dziennie u dorosłych, (a u młodszych osób 40 ml na dobę).

Czytaj również: Moja babcia obiera porzeczki tylko w ten sposób. Szybszej metody nie znajdziesz

Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Przepis babci jest prosty

Ceny produktów na bazie tej rośliny w sklepach spożywczych są wysokie, ale możesz zrobić własny domowy syrop z czarnego bzu. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilka produktów. Będą ci potrzebne:

  • owoce lub kwiaty czarnego bzu - około 25 baldachów lub 2 kg owoców
  • cytryny - 2 sztuki
  • cukier - 0,5 kg
  • woda - 1 litr

Czarny bez odłóż na chwilę do cienia po zerwaniu. Odetnij ogonki i grubsze łodyżki, odrzuć na bok także uschnięte kawałki. Pozostałe kwiaty zalej wrzątkiem, dodaj sok z cytryny i poczekaj, aż przestygnie. 

Później wstaw wywar do lodówki na dobę, przelej przez sito, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu (w międzyczasie cały czas zbierając pianę). Gotowy syrop z czarnego bzu przelej do szklanych butelek i pasteryzuj przez kwadrans.

Zobacz też:

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce | przetwory