Babcie wiedziały, że zapobiega zmarszczkom i problemom ze stawami. Była hitem PRL-u
Ten słodki deser w PRL-u często gościł na stołach. Babcie chętnie robiły go nie tylko z powodu smaku i tęczowego koloru, ale również z uwagi na jego cenne właściwości. Naturalnie mowa jest tutaj o galaretce, która stanowi źródło kolagenu, dzięki czemu może zapobiec zmarszczkom i problemom ze stawami. A to dopiero początek.
Galaretka przygotowana samodzielnie w domu smakuje lepiej niż sklepowa. Robi się ją szybko i jest o wiele zdrowsza od przeciętnego produktu z półki w markecie. Może być słodka, a jednocześnie orzeźwiająca i wypełniona sezonowymi owocami.
Babcie w PRL-u latem na okrągło podawały na stoły ten kolorowy deser również z innego powodu. Zdawały sobie bowiem sprawy z tego, że regularne spożywanie galaretki zapobiega zmarszczkom. Minimalizuje także ryzyko wystąpienia problemów ze stawami.
Galaretka to źródło kolagenu - białka naturalnie występującego w organizmie człowieka, które stanowi budulec m.in. kości, stawów, skóry czy tkanek łącznych. Jego niedobory mogą mieć poważne konsekwencje, a z wiekiem niestety jest go coraz mniej.
Za to regularna suplementacja może ci zapewnić elastyczność stawów, (a więc także mniejsze ryzyko urazów), mocniejsze włosy, a także jędrną i sprężystą skórę, która wolniej wiotczeje. Jako produkt zawierający kolagen, galaretka może zapobiegać powstawaniu zmarszczek i tym samym spowalniać widoczność pierwszych oznak starzenia się.
Może cię zainteresować: Nie dodawaj do ciasta, tylko zrób z nich maskę na włosy. Pasma zaczną rosnąć jak szalone
Sklepowe desery nie mogą równać się z tymi przygotowanymi w domu i zawierają mnóstwo niezdrowego cukru. Warto dowiedzieć się więc, jak zrobić domową galaretkę owocową, która zachwyci smakiem całą rodzinę, a jednocześnie nie będzie zawierała sztucznych barwników ani nadmiaru słodzików.
Domowa galaretka owocowa z przepisu babci zawsze wychodzi idealna. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz pół litra naturalnego soku owocowego o dowolnym smaku (przygotujesz go z malin, borówek, truskawek czy ostrężyn). Inne składniki to: 3 łyżeczki żelatyny i garść wybranych sezonowych owoców.
Wyjmij z szafki dwa małe rondelki. Do jednego wsyp żelatynę, a następnie wlej 4 duże łyżki wody. Wszystko wymieszaj i zostaw na 10 minut, a później podgrzej na małym palniku do rozpuszczenia.
W drugim podgrzej sok, a po chwili dolej do rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj wszystko w taki sposób, aby powstała jednolita konsystencja bez grudek. W ten formie galaretkę przelej do salaterek wypełnionych letnimi owocami. Wstaw deser do lodówki na 3-4 godziny, aby stężał.
Zobacz też:
Widzisz drobne przebarwienia na dłoniach i twarzy? Pomogą te domowe sposoby
Chcesz zamaskować pierwsze siwe włosy? Pomoże przyprawa i ulubiony napój Polaków
To najmodniejsze spodnie jesieni i zimy. Wszyscy będą je nosić zamiast jeansów