Reklama
Reklama

Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz

Wiele osób rezygnuje z robienia ciasta drożdżowego ze względu na jego żmudne wyrabianie. Okazuje się, że nie musimy tego koniecznie robić, aby uzyskać puszysty wypiek. Ważne, żeby dodawać poszczególne składniki według odpowiedniej kolejności. Sprawdź szybki przepis Ewy Wachowicz na drożdżowca.

Ciasto drożdżowe to idealna, słodka przekąska do popołudniowej kawy. Latem często wzbogacamy je o różne, świeże owoce, które możemy kupić na targu. Niestety długie ugniatanie masy przysłania nam chęć zjedzenia drożdżowca. Ewa Wachowicz ma na to radę. Podzieliła się przepisem na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Patent Ewy Wachowicz na puszyste ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Długie ugniatanie ciasta drożdżowego ma na celu jego odpowiednie napowietrzenie. Ewa Wachowicz robi drożdżowca bez wyrabiania, dzięki czemu przepis gwiazdy jest prostszy i szybszy, niż ten tradycyjny. Kolejność ma znaczenie. Od czego zatem zaczynamy?

Na początek wrzucamy do miski pokruszone drożdże i dosypujemy do nich cukier. Potem dodajemy do tych składników roztrzepane jajka, roztopione masło i letnie mleko. Na koniec wsypujemy mąkę oraz sól. Takie ciasto musi leżakować pod ścierką przez 3 godziny

Szybki przepis Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe stanowi idealną bazę do robienia rogalików, bułeczek lub jagodzianek. Można zrobić je z truskawkami, jagodami, borówkami albo śliwkami, na które już niedługo rozpocznie się sezon. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz? Oto lista:

  • 1 kg mąki pszennej typu 450;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 mleka o temperaturze pokojowej;
  • 4 jajka;
  • 150 g świeżych drożdży;
  • 100 g masła;
  • szczypta soli.

Ciasto drożdżowe robimy, korzystając z powyższej kolejności dodawania składników. Chwilę przed wyrośnięciem masy smarujemy blachę masłem i obsypujemy ją mąką, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i wtykamy w nie wybrane owoce. Pieczemy je przez 40-50 minut. Po 40 minutach musimy sprawdzić patyczkiem, czy środek jest suchy. Jeśli nie, to przedłużamy pieczenie o 10 minut. Na koniec możemy oprószyć drożdżowca cukrem pudrem. 

Zobacz też:

Koniecznie zrób to z papierówek. Będziesz korzystać przez całą zimę

​Ten przepis znano 100 lat temu. Nasi pradziadkowie zachwycali się tymi kotletami

​Naleśniki z przepisu Roberta Makłowicza. Dzięki jednemu składnikowi są miękkie i puszyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta