Reklama
Reklama

Tę zupę zrobisz z niedzielnego rosołu. Jest smaczniejsza od żurku

Serwatczanka jest łatwiejszym w przygotowaniu i znacznie szybszym obiadem niż żurek. Co więcej, wcale nie ustępuje mu w smaku. Równocześnie jest także świetnym sposobem na wykorzystanie wczorajszego rosołu, co sprawi, że nie zmarnujemy żywności i zyskamy smaczną potrawę. Sprawdź, jak przygotować tę zupę i z czym ją połączyć, aby wyszła aromatyczna.

Serwatczanka to zupa, której bazą jest, tak jak nazwa wskazuje, serwatka, czyli płyn pozostający po wyrobie sera. Serwatka obfituje w białko oraz witaminy i ma kwaśny smak, który nadaje zupie charakterystycznego aromatu. Podpowiadamy, jak przyrządzić tę pożywną potrawę.

Serwatczanka to potrawa pochodząca z Podkarpacia

Serwatczanka smakiem przypomina żurek. Jednak do jej przyrządzenia niewymagane jest nastawianie zakwasu, dzięki czemu czas jej przygotowania jest znacznie skrócony. Z tego powodu zupa ta nazywana jest także awaryjnym żurkiem, ponieważ można przygotować ją szybko i na ostatnią chwilę. Wystarczy zagotować ją z wczorajszym rosołem, dodając do niej jajka, chrzan, kiełbasę, majeranek, boczek i czosnek. Zupę możemy podawać w chlebowych miseczkach.

Historia serwatczanki sięga czasów, gdy masowo na Podkarpaciu hodowano owce i kozy, z których mleka wyrabiano sery. Produktem ubocznym tego procesu była serwatka, z której przyrządzano zupę. W ten sposób nie marnowała się żywność. Równocześnie zupa ta była nie tylko sycąca, ale i pożywna, co miało znaczenie dla ludzi ciężko pracujących na roli.

Czytaj również: Zamiast przecieru dodaj do pomidorowej nietypowy składnik. Smak cię zaskoczy

Serwatczanka - szybki i prosty przepis na zupę na serwatce

Przygotowanie serwatczanki nie jest skomplikowane i nie zabierze nam zbyt wiele czasu. Do zrobienia tego pysznego i pożywnego obiadu wystarczą nam takie składniki, jak:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1,5 l serwatki,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g wędzonej kiełbasy,
  • 500 ml rosołu,
  • 6 łyżek tartego chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 4 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz.

Następnie mając już wszystkie niezbędne produkty, możemy zabrać się za gotowanie naszej zupy. W tym celu wystarczy, że będziemy śledzić ten przepis krok po kroku:

  1. Na początek obieramy ugotowane jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno kroimy, a żółtka ucieramy z odrobiną rosołu.
  2. Pozostały rosół przelewamy do dużego garnka i zagotowujemy z dodatkiem serwatki.
  3. Następnie kroimy kiełbasę w plastry, a boczek w kostkę i razem smażymy na patelni.
  4. Gdy zupa zacznie wrzeć, dodajemy do niej utarte żółtka, majeranek, masło, chrzan oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość starannie mieszamy.
  5. Na sam koniec dodajemy mięso - kiełbasę i boczek oraz pokrojone białka. Zupę możemy podawać z dodatkiem chleba.

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa