Został ci makaron z obiadu? Nie wyrzucaj go, zrób najlepszą zapiekankę dla całej rodziny
Zdarza się, że po obiedzie zostaje nam nadmiar ugotowanego makaronu, z którym nie wiemy, co zrobić. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą nam dobrze wykorzystać ten produkt, a nawet i przygotować z niego całkiem nowe danie, które świetnie sprawdzi się jako kolacja i jako obiad na kolejny dzień. Sprawdź, jak przygotować pyszną i szybką zapiekankę makaronową.
Mając ugotowany makaron, który pozostaje nam z innego dania, nie musimy go wyrzucać i tym samym marnować jedzenia. Możemy z niego oraz kilku składników z naszej lodówki przygotować pyszną potrawę, którą będzie zajadała się cała rodzina. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
Wykorzystując wcześniej ugotowany lub pozostały nam w nadmiarze makaron, możemy stworzyć naprawdę smaczną potrawę. Wystarczy, że dodamy kilka składników i uzyskamy pyszny i sycący obiad.
Do przygotowania tego dania potrzebujemy w zasadzie tylko tego, co zazwyczaj znajdziemy w swojej lodówce. Musimy posiadać:
- 500 g ugotowanego makaronu,
- 200 g dowolnej wędliny,
- 200 g żółtego sera,
- 3 jajka,
- sól i pieprz,
- 100 ml śmietany 30%,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 ml oliwy z oliwek.
Oczywiście jest to jedynie baza dania i możemy dodać do niej produkty, które lubimy. Co więcej, możemy stworzyć też wegetariańską wersję, zamieniając wędliny na świeże warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele.
Czytaj również: Tańsze i zdrowsze zamienniki mielonych. Zrobisz je z resztek z wczorajszego obiadu
Przygotowanie tej szybkiej i smacznej zapiekanki z makaronem również nie jest skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka kroków, a pyszny obiad gotowy. Oto co trzeba zrobić:
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie po chwili smażenia, dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy całość. Po chwili zestawiamy patelnię z kuchenki.
- Kolejnym krokiem jest starcie sera żółtego na tarce o większych oczkach i pokrojenie drobno szynki. Oba te produkty wkładamy do miski, do której wbijamy jajka i wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie mieszankę łączymy z makaronem i przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Danie oczywiście najlepiej będzie smakowało na ciepło. Warto je posypać także świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Niektórzy podają je również z keczupem lub domowym sosem czosnkowym, przygotowywanym na bazie jogurtu. Dobrym dodatkiem do zapiekanki jako dania obiadowego, będzie także prosta sałatka z pomidorów.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki