Reklama
Reklama

Został ci makaron z obiadu? Nie wyrzucaj go, zrób najlepszą zapiekankę dla całej rodziny

Zdarza się, że po obiedzie zostaje nam nadmiar ugotowanego makaronu, z którym nie wiemy, co zrobić. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą nam dobrze wykorzystać ten produkt, a nawet i przygotować z niego całkiem nowe danie, które świetnie sprawdzi się jako kolacja i jako obiad na kolejny dzień. Sprawdź, jak przygotować pyszną i szybką zapiekankę makaronową.

Mając ugotowany makaron, który pozostaje nam z innego dania, nie musimy go wyrzucać i tym samym marnować jedzenia. Możemy z niego oraz kilku składników z naszej lodówki przygotować pyszną potrawę, którą będzie zajadała się cała rodzina. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Zapiekanka makaronowa w duchu zero waste - wystarczy kilka składników

Wykorzystując wcześniej ugotowany lub pozostały nam w nadmiarze makaron, możemy stworzyć naprawdę smaczną potrawę. Wystarczy, że dodamy kilka składników i uzyskamy pyszny i sycący obiad.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy w zasadzie tylko tego, co zazwyczaj znajdziemy w swojej lodówce. Musimy posiadać:

  • 500 g ugotowanego makaronu,
  • 200 g dowolnej wędliny,
  • 200 g żółtego sera,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Oczywiście jest to jedynie baza dania i możemy dodać do niej produkty, które lubimy. Co więcej, możemy stworzyć też wegetariańską wersję, zamieniając wędliny na świeże warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele.

Czytaj również: Tańsze i zdrowsze zamienniki mielonych. Zrobisz je z resztek z wczorajszego obiadu

Jak zrobić zapiekankę z makaronem? To szybki i prosty przepis

Przygotowanie tej szybkiej i smacznej zapiekanki z makaronem również nie jest skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka kroków, a pyszny obiad gotowy. Oto co trzeba zrobić:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie po chwili smażenia, dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy całość. Po chwili zestawiamy patelnię z kuchenki.
  2. Kolejnym krokiem jest starcie sera żółtego na tarce o większych oczkach i pokrojenie drobno szynki. Oba te produkty wkładamy do miski, do której wbijamy jajka i wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Następnie mieszankę łączymy z makaronem i przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać zapiekankę z makaronem?

Danie oczywiście najlepiej będzie smakowało na ciepło. Warto je posypać także świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Niektórzy podają je również z keczupem lub domowym sosem czosnkowym, przygotowywanym na bazie jogurtu. Dobrym dodatkiem do zapiekanki jako dania obiadowego, będzie także prosta sałatka z pomidorów.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania | obiady domowe | przepisy