Reklama
Reklama

​Smaczny i pożywny obiad w kilka chwil. Minutowe steki podbijają polskie kuchnie

Żyjemy coraz częściej, a to sprawia, że coraz rzadziej mamy czas, by godzinami przyrządzać wielodaniowe posiłki. Stąd tak duże zainteresowanie rozwiązaniami dużo szybszymi, ale nadal zdrowymi i wartościowymi. Właśnie to takich pomysłów zaliczają się minutowe steki. Sprawdź, jak przyrządzić smaczny i pożywny obiad w kilka chwil.

Jakie jest najlepsze mięso na minutowe steki?

Oczywiście znakomita większość smakoszy mięsa od razu, gdy usłyszy hasło "stek", myśli "wołowina". I jest to skojarzenie jak najbardziej prawidłowe. To właśnie z karkówki lub polędwicy wołowej najczęściej przyrządza się steki. Świetne wyjdą także z antrykotu, ligawy, rostbefu czy rostbratla. Jednak pyszne minutowe steki możemy także przygotować z wieprzowiny (schab), cielęciny (górka lub polędwica) czy drobiu (filet). Tak więc wybierz swoje ulubione mięso i zaczynamy gotowanie.

Minutowe steki — składniki

Do przygotowania minutowych potrzebujemy:

  • ulubione mięso,
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej roślinny lub smalec),
  • przyprawy,
  • dodatki do mięsa (np. ziemniaki i surówka).

Lista składników jest mocno ogólna. Dlaczego? Bo ilość mięsa zależy od tego, ile porcji chcesz przygotować, z kolei przyprawy dobierz do rodzaju mięsa. Pamiętaj jednak, że przy smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu suszone zioła raczej nie zdadzą egzaminu.

Sprawdź również: Najlepsze jesienne ciasto. Z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udaje

Do wołowiny najlepiej sprawdzi się cebula, czosnek, papryka oraz pieprz. Czosnek oraz papryka idealnie komponują się również z wieprzowiną, dodatkowo do tego rodzaju mięsa możesz dodać kminek lub mielone ziele angielskie. W przypadku cielęciny dopraw ją cebulą, czosnkiem, mieloną kolendrą, papryką lub pieprzem, natomiast do drobiu najlepszym wyborem będzie cebula, czosnek, curry, papryka, pieprz i sól.

Jak przygotować minutowe steki?

Mięso wyjmij wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm. Rozbij lekko pięścią lub tłuczkiem. Przypraw i odstaw do zamarynowania. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż steki po minucie z każdej strony. Po smażeniu pozwól mięsu odpocząć. Minutowe steki podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką.


Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania