Najlepsze jesienne ciasto. Z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udaje
Jesień i zima to czas, gdy najlepiej sprawdzają się aromatyczne wypieki. Tego samego zdania jest Ewa Wachowicz, która właśnie w tym okresie przygotowuje najlepsze jesienne ciasto. W dodatku zawsze się udaje. Poznaj przepis na pyszną szarlotkę.
Do przygotowania najlepszego jesiennego ciasta, takiego samego, jakie piecze sama Ewa Wachowicz, potrzebujesz:
- 400 g mąki,
- 110 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 żółtka,
- 1,5 kg obranych jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 130 g cukru pudru,
- bułka tarta do oprószenia blachy,
- cukier puder do posypania.
Pamiętaj, by nie wyciągać uprzednio masła z lodówki, do przygotowania jabłecznika Ewy Wachowicz musi być zimne.
Sprawdź również: Nazywano ją "daniem robotników". Dziś podają ją w wykwintnych restauracjach
Zacznij od przygotowania spodu ciasta. Na blat bądź stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto posiekaj, uformuj kopczyk. Na jego górce zrób wgłębienie, wlej żółtka, wymieszaj nożem, a następnie wyrób rękoma. Uformuj wałek, ⅓ odkrój, włóż do woreczka i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, blachę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
W międzyczasie przygotuj masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki, przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Całość duś przez około 10 minut. Do miski włóż białka z cukrem pudrem i dopraw szczyptą soli. Całość ubij na pianę.
Spód ciasta wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą, wyłóż jabłkami i nałóż pianę z białek. Wyjmij pozostałą część ciasta z lodówki i zetrzyj na górę. Przygotowane ciasto włóż do piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 50 minut. Wyjmij, lekko ostudź na kratce i posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni