Reklama
Reklama

Najlepsze jesienne ciasto. Z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udaje

Jesień i zima to czas, gdy najlepiej sprawdzają się aromatyczne wypieki. Tego samego zdania jest Ewa Wachowicz, która właśnie w tym okresie przygotowuje najlepsze jesienne ciasto. W dodatku zawsze się udaje. Poznaj przepis na pyszną szarlotkę.

Szarlotka z dużej blachy od Ewy Wachowicz. Jakie składniki potrzebujesz?

Do przygotowania najlepszego jesiennego ciasta, takiego samego, jakie piecze sama Ewa Wachowicz, potrzebujesz:

  • 400 g mąki,
  • 110 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 1,5 kg obranych jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • 130 g cukru pudru,
  • bułka tarta do oprószenia blachy,
  • cukier puder do posypania.

Pamiętaj, by nie wyciągać uprzednio masła z lodówki, do przygotowania jabłecznika Ewy Wachowicz musi być zimne.

Sprawdź również: Nazywano ją "daniem robotników". Dziś podają ją w wykwintnych restauracjach

Jak przygotować najlepsze jesienne ciasto? Zrób to tak, jak Ewa Wachowicz

Zacznij od przygotowania spodu ciasta. Na blat bądź stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto posiekaj, uformuj kopczyk. Na jego górce zrób wgłębienie, wlej żółtka, wymieszaj nożem, a następnie wyrób rękoma. Uformuj wałek, ⅓ odkrój, włóż do woreczka i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, blachę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.

W międzyczasie przygotuj masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki, przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Całość duś przez około 10 minut. Do miski włóż białka z cukrem pudrem i dopraw szczyptą soli. Całość ubij na pianę.

Spód ciasta wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą, wyłóż jabłkami i nałóż pianę z białek. Wyjmij pozostałą część ciasta z lodówki i zetrzyj na górę. Przygotowane ciasto włóż do piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 50 minut. Wyjmij, lekko ostudź na kratce i posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta