Nazywano ją "daniem robotników". Dziś podają ją w wykwintnych restauracjach
Wiele potraw na przestrzeni lat przeszło drogę od etykietki "potrawa luksusowa" do "dania robotników". Jednak bohaterka tego tekstu jest przykładem odwrotnej metamorfozy. 300 lat temu była opisywana jako chłopska, a dziś znajdziemy ją w wykwintnych restauracjach. Sprawdź przepis na prawdziwą francuską zupę cebulową.
W XVIII wieku chłopska zupa cebulowa składała się jedynie z trzech składników... cebuli, wody i grzanek. Na szczęście dla świata kulinarnego francuzi na przestrzeni wieków ulepszali tę recepturę i dziś możemy mówić o niezwykle wykwintnym daniu.
Do przygotowania czterech porcji zupy cebulowej potrzebujesz:
- 500 g cebuli (4-5 sztuk)
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 50 g masła + do posmarowania bagietek
- 2 bagietki
- 100 g tartego sera (gruyère lub emmentaler)
Francuską zupę cebulową najlepiej podawać w żaroodpornych miseczkach i zapiec przed samym serwowaniem.
Sprawdź również: Ta ryba jest tańsza od łososia, a równie zdrowa i smaczna
Cebulę obierz i pokrój w pióra. Na patelni rozpuść 50 g masła, wrzuć na nią cebulę, dodaj tymianek oraz majeranek, a następnie podsmażaj do zeszklenia przez 10-20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, bagietki posmaruj masłem i pokrój w kostkę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i podpiecz przez 10 minut. Bulion wołowy zagotuj i dodaj do niego zeszkloną cebulę. Zupę przełóż do żaroodpornych miseczek, posyp grzankami i startym serem. Wstaw do piekarnika (180-200 stopni) na około 6-8 minut, aż ser się zarumieni.
Możesz również jeszcze bardziej urozmaicić francuską zupę cebulową. Wystarczy, że na wierzch położysz wycięty wcześniej płat ciasta francuskiego i tak przygotowaną zupę wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Efekt na pewno powali twoich gości na kolana, zarówno wizualnie, jak i smakowo.
Zobacz też:
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia
Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy