Reklama
Reklama

Ta ryba jest tańsza od łososia, a równie zdrowa i smaczna

Dorsz czarny jest jedną z mniej popularnych ryb. Warto jednak sięgać po niego częściej z uwagi na to, że zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, jest bardzo smaczny, a przy tym tańszy niż łosoś. Dorsz czarny smakuje rewelacyjnie w wersji pieczonej z dodatkiem ziół i oliwy.

Dorsz czarny – smaczna ryba o cennych właściwościach

Dorsz czarny, zwany również czarniakiem, nieco różni się od tradycyjnego dorsza, którego wszyscy kojarzymy z nadmorskich smażalni. Przed obróbką ma nieco ciemniejsze mięso w lekko szarym kolorze. Dorsz czarny zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina D, witaminy z grupy B, potas, selen czy magnez. 

W 100 g dorsza czarnego znajduje się około 16 g białka oraz około 1 g tłuszczu. Taka sama ilość tej ryby dostarcza mniej więcej 75 kcal. Niewielka zawartość tłuszczu i kalorii sprawia, że czarniak to doskonały wybór dla osób dbających o linię. Dodatkowo, zawartość korzystnych związków odżywczych w składzie sprawia, że dorsza czarnego powszechnie uznaje się za bardzo zdrową rybę. 

Co można zrobić z dorsza czarnego? Rewelacyjna ryba prosto z piekarnika

Czarniak jest smaczną, zdrową i, w porównaniu do łososia, tanią rybą. A zatem można z niej przygotować udany obiad. Polecaną wersją jest dorsz czarny z piekarnika. Do jego przygotowania będzie potrzebne: 

  • około 250 g fileta z dorsza czarnego; 
  • oliwa; 
  • tymianek; 
  • natka pietruszki; 
  • dwa ząbki czosnku; 
  • pieprz biały; 
  • sól morska. 

Rybę należy wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (trzeba go rozprowadzić po rybie), tymianek, pieprz i pietruszkę. Potem należy doprawić dorsza solą morską i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25-30 minut. Najlepiej serwować ze świeżą cytryną, ziemniakami z piekarnika i ulubioną sałatką.

Zobacz też:

​Owocowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je nawet na ostatnią chwilę

Placuszki z borówkami są puszyste, jak chmurka. Wystarczy jedna rzecz, by nie opadały

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy