Reklama
Reklama

To najsłynniejsze ciastko PRL-u. Wiele osób do dziś nie wyobraża sobie bez niego kawy

Jednym z najbardziej znanych i lubianych deserów w Polsce jest słynna wuzetka, która podbiła w szczególności serca Warszawiaków, gdzie uważana jest za symbol miasta. Swoją sławę zyskała ona już w czasach PRL-u. Podpowiadamy, jak przygotować ten pyszny deser oraz wyjaśniamy, skąd wywodzi się jego nazwa.

Wuzetka to kultowy deser, który ma bogatą i ciekawą historię oraz od kilkudziesięciu lat cieszy się wciąż dużą sławą i uznaniem. Co więcej, bez problemu przygotujemy to smaczne ciasto w swoim domu, ponieważ przepis nie jest skomplikowany. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się pysznym ciastkiem do kawy.  

Skąd wzięła się nazwa kultowego deseru?

Nietypowa nazwa wuzetki wciąż wzbudza zainteresowanie. Mówi się, że pochodzi ona najprawdopodobniej od warszawskiej trasy W-Z, która przechodzi pod Starym Miastem od połowy XX wieku i została stworzona w ramach odbudowy stolicy po zniszczeniach wojennych.

Według niektórych źródeł ciastko wymyślono na przełomie lat 40. i 50. XX wieku przez cukierników z Cechu Rzemiosł Spożywczych. Organizowali oni konkurs na nowy wyrób cukierniczy, a ciasto, które wygra, miało być hołdem dla robotników pracujących nad wspomnianą trasą W-Z. Mówi się również, że w pobliżu tej drogi znajdowała się jedna z cukierni, które jako pierwsze wprowadziły do swojej sprzedaży słynne ciasto.

Jeszcze inna teoria sugerują nam, że nazwa wuzetki pochodzi od skrótu WZC, czyli "wypiek z czekoladą" lub WZK, czyli "wypiek z kremem". Natomiast jeszcze odrębna hipoteza mówi o tym, że nazwa deseru powstała od pochodnej nazwy pierwszego producenta - Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC).

Czytaj również: Takie pyzy robiła moja babcia. Ważna jest zasada 1:3

Jak zrobić domową wuzetkę?

Wuzetkę możemy nie tylko zakupić w cukierni, ale i z łatwością przygotować ją we własnym domu. Jest to ciastko, które składa się z dwóch warstw kakaowego biszkoptu, przełożonych marmoladą i śmietanową masą. Natomiast na wierzchu deser pokryty jest polewą czekoladową oraz udekorowany jest bitą śmietaną.

Do przygotowania takiego smakołyku w naszej kuchni, będziemy potrzebowali następujących składników na ciasto:

  • 125 g margaryny,
  • 1 łyżeczkę sody,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 220 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 320 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki dżemu owocowego.

Natomiast składniki na masę to:

  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • do polewy opcjonalnie możemy wykorzystać: 200 ml śmietanki 30-procentowej i 200 g czekolady deserowej.

Chcąc przygotować ten pyszny deser z powyższych składników, musimy śledzić recepturę krok po kroku:

  1. Na początek ucieramy jajka z cukrem i dodajemy do nich mleko oraz margarynę.
  2. Do masy wsypujemy kakao i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość starannie mieszamy.
  3. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ją przez około 40-45 minut w temperaturze 150 stopni.
  5. W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do tego serek. Całość miksujemy na gładką masę.
  6. Po upieczeniu wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. Dolną część smarujemy dżemem, a potem wykładamy na to wcześniej przygotowaną masę i przykrywamy ją drugą częścią ciasta.
  7. Wierzch dekorujemy czekoladą, podgrzewając wcześniej śmietankę i rozpuszczając w niej czekoladę.

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przekąski | przepisy