Takie pyzy robiła moja babcia. Ważna jest zasada 1:3
Pyzy to danie popularne w całej Polsce, przyrządzane na wiele różnych sposobów. Jednak żaden z przepisów nie sprawi, że będą one pyszne i mięciutkie, jeśli nie zastosujemy trików naszych babć. Dzięki nim danie będzie jeszcze smaczniejsze, a jego konsystencja będzie idealna. Podpowiadamy, jak przygotować najlepsze pyzy ziemniaczane.
Domowe pyzy ziemniaczane mogą być podawane na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakują z cebulką czy z dodatkiem śmietany. Jednak jeżeli chcemy, aby były miękkie, ale równocześnie jędrne i pyszne, powinniśmy stosować babcine metody, przekazywane od pokoleń. Sprawdź, jak przyrządzić smaczne pyzy.
Pyzy to owalne lub okrągłe kluski, które popularne są w wielu regionach naszego kraju. Najbardziej znane są pyzy ziemniaczane. Natomiast w niektórych rejonach Polski możemy spotkać się także z pyzami drożdżowymi.
Pyzy są potrawą charakterystyczną dla tradycyjnej polskiej kuchni. Kluski przybierają nie tylko różne kształty w zależności od miejsca ich wykonywania, ale i także różnią się między sobą wielkością, nadzieniem, sosem lub twardością. Wobec tego możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele.
Przepis na pyzy nie jest skomplikowany, jednak warto znać babcine sposoby, które sprawią, że to danie będzie jeszcze smaczniejsze niż zwykle.
Przede wszystkim bardzo ważna jest tu zasada, która dotyczy proporcji. Według babcinych receptur zawsze na 3 części ziemniaków ugotowanych musi przypadać 1 część ziemniaków surowych, które powinny być starte na tarce i dokładnie odsączone z wody. Najlepiej do tego użyć lnianej ściereczki, dzięki której nie zostanie na nich ani trochę wilgoci. To niezawodny sposób na pyszny obiad.
Czytaj również: Te ciastka to kulinarny powrót do PRL-u. Są pyszne, a zrobisz je z 4 składników
Sama receptura nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych, a także masy wyszukanych składników. Jest to szybki i prosty obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania pysznych pyz ziemniaczanych, będziemy potrzebowali:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- około 300 g surowych ziemniaków,
- 1 cebulę,
- 1 łyżkę mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- sól,
- 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej,
- farsz - w zależności od preferencji może być to mięso z rosołu, mięso mielone podsmażone czy pieczarki.
Sposób wykonania pyz ziemniaczanych jest prosty. Oto co należy zrobić krok po kroku:
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce. Natomiast surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z wody ściereczką i dodajemy do ugotowanych ziemniaków.
- Cebule ścieramy na tarce i dodajemy do masy ziemniaczanej, do której wbijamy także jajko, wsypujemy mąkę i odrobinę soli. W przypadku, gdy masa będzie zbyt luźna, dodajemy także mąki ziemniaczanej.
- Natłuszczamy lekko swoje dłonie i odrywamy kawałki masy ziemniaczanej, formując z niej kulki. Jeżeli nasze pyzy będą nadziewane, to kulkę spłaszczamy i na środek kładziemy porcję farszu. Całość dokładnie zalepiamy, aby farsz nie wydostał się z pyz podczas gotowania.
- Następny krok to wrzucenie pyz na lekko osolony wrzątek i mieszanie ich, aby nie przywarły one do dna. Gdy będą gotowe, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Pyzy możemy podawać z okrasą z boczku i cebuli lub z kwaśną śmietaną oraz czosnkiem. Smacznego!
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny