Najlepsza surówka z kiszonej kapusty. Z przepisu teściowej zawsze wychodzi
Surówka z kiszonej kapusty to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także pełna zdrowia przekąska. Od lat zdobywa serca zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i entuzjastów zdrowego żywienia. Wystarczy jednak dodać do niej sekretny składnik, który całkowicie odmieni jej smak. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.
Kto nigdy nie jadł surówki z kiszonej kapusty, niech pierwszy rzuci kamieniem. Jest to prawdopodobnie jedno z najpopularniejszych tego typu dań w Polsce. Wystarczy jednak dodać ten jeden składnik, który sprawi, że zawsze będzie pyszna.
Do przygotowania surówki z kiszonej kapusty potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g kiszonej kapusty (bez soku),
- 1 średnie jabłko (kwaśne i twarde),
- 1 marchewka,
- ½ cebuli,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka cukru,
- koperek,
- sól, pieprz.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania, bez problemu znajdziemy w najbliższym sklepie spożywczym.
Sprawdź również: Najlepsze jesienne ciasto. Z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udaje
Kiszoną kapustę pokrój na drobniejsze kawałki i wrzuć do miski. Jabłko oraz marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie dorzuć do miski. Dodaj olej, śmietanę, cukier oraz koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
Osoby, które nie są entuzjastami wyrazistych smaków, mogą całkowicie pominąć dodawanie cebuli, a także przepłukać wodą kapustę. Jeśli z kolei wolimy ostrzejsze potrawy, możemy zrezygnować z dodawania do surówki z kiszonej kapusty cukru.
Choć w tym przepisie idealnego balansu potrawie dodaje tajemniczy składnik, jakim jest kwaśna śmietana. Po pierwsze, dzięki niej zyskujemy kremową konsystencję dania. Po drugie jest świetnym nośnikiem smaku, a po trzecie jej kwasowość idealnie równoważy ostrość cebuli. Jeśli więc chcesz przygotować pyszną surówkę z kiszonej kapusty, musisz dodać do niej kwaśnej śmietany.
... ryby. Zapewne jest to pierwsza myśl większości z nas. Bo jak miałby wyglądać piątkowy obiad w wielu polskich domach, gdyby na talerzu nie znalazła się ryba z ziemniakami i właśnie surówka z kiszonej kapusty. Jednak nie warto ograniczać się tylko i wyłącznie do podawania jej z rybą. Surówka z kiszonej kapusty równie dobrze smakuje z daniami mięsnymi, takimi jak różnego rodzaju pieczenie.
Zapewne mało kto wykorzystuje ją w ten sposób, ale idealnie sprawdzi się również jako imprezowa przekąska, która pozwoli gościom zjeść coś przełamującego smaki. Dzięki szybkiemu przygotowaniu surówka z kiszonej kapusty może być alternatywą np. na szybką kolację. Przyrządzimy ją w 15 minut, a następnie możemy zjeść z pieczywem, np. bagietką czosnkową na ciepło.
Sprawdź również: Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Nie wchłoną wody i zaskoczą smakiem
Surówka z kiszonej kapusty to nie tylko pełny smaków dodatek do obiadu, ale także skarbnica zdrowia na talerzu. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na probiotyczne bogactwo, jakie zawiera się w kiszonkach po procesie fermentacji. Regularne spożywanie kiszonej kapusty na pewno pozytywnie wpłynie na pracę naszych jelit.
Równie dobry wpływ na nasz organizm mają zawarte w surówce z kiszonej kapusty witaminy. Przede wszystkim musimy tu wyróżnić witaminę C, której sporo jest w kapuście, a także witaminę A, której źródłem jest marchew. Ponadto znajdziemy w niej dużo minerałów, a to wszystko w daniu, które jest nie tylko niskokokaloryczne, ale również zawiera sporo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę