Reklama
Reklama

​Najlepsza surówka z kiszonej kapusty. Z przepisu teściowej zawsze wychodzi

Surówka z kiszonej kapusty to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także pełna zdrowia przekąska. Od lat zdobywa serca zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i entuzjastów zdrowego żywienia. Wystarczy jednak dodać do niej sekretny składnik, który całkowicie odmieni jej smak. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.

Kto nigdy nie jadł surówki z kiszonej kapusty, niech pierwszy rzuci kamieniem. Jest to prawdopodobnie jedno z najpopularniejszych tego typu dań w Polsce. Wystarczy jednak dodać ten jeden składnik, który sprawi, że zawsze będzie pyszna.

Składniki potrzebne do przyrządzenia surówki z kiszonej kapusty

Do przygotowania surówki z kiszonej kapusty potrzebne będą następujące składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty (bez soku),
  • 1 średnie jabłko (kwaśne i twarde),
  • 1 marchewka,
  • ½ cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania, bez problemu znajdziemy w najbliższym sklepie spożywczym.

Sprawdź również: Najlepsze jesienne ciasto. Z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udaje

W jaki sposób przygotować surówkę z kiszonej kapusty?

Kiszoną kapustę pokrój na drobniejsze kawałki i wrzuć do miski. Jabłko oraz marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie dorzuć do miski. Dodaj olej, śmietanę, cukier oraz koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.

Osoby, które nie są entuzjastami wyrazistych smaków, mogą całkowicie pominąć dodawanie cebuli, a także przepłukać wodą kapustę. Jeśli z kolei wolimy ostrzejsze potrawy, możemy zrezygnować z dodawania do surówki z kiszonej kapusty cukru.

Choć w tym przepisie idealnego balansu potrawie dodaje tajemniczy składnik, jakim jest kwaśna śmietana. Po pierwsze, dzięki niej zyskujemy kremową konsystencję dania. Po drugie jest świetnym nośnikiem smaku, a po trzecie jej kwasowość idealnie równoważy ostrość cebuli. Jeśli więc chcesz przygotować pyszną surówkę z kiszonej kapusty, musisz dodać do niej kwaśnej śmietany.

Surówka z kiszonej kapusty idealnie pasuje do...

... ryby. Zapewne jest to pierwsza myśl większości z nas. Bo jak miałby wyglądać piątkowy obiad w wielu polskich domach, gdyby na talerzu nie znalazła się ryba z ziemniakami i właśnie surówka z kiszonej kapusty. Jednak nie warto ograniczać się tylko i wyłącznie do podawania jej z rybą. Surówka z kiszonej kapusty równie dobrze smakuje z daniami mięsnymi, takimi jak różnego rodzaju pieczenie.

Zapewne mało kto wykorzystuje ją w ten sposób, ale idealnie sprawdzi się również jako imprezowa przekąska, która pozwoli gościom zjeść coś przełamującego smaki. Dzięki szybkiemu przygotowaniu surówka z kiszonej kapusty może być alternatywą np. na szybką kolację. Przyrządzimy ją w 15 minut, a następnie możemy zjeść z pieczywem, np. bagietką czosnkową na ciepło.

Sprawdź również: Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Nie wchłoną wody i zaskoczą smakiem

Właściwości zdrowotne surówki z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to nie tylko pełny smaków dodatek do obiadu, ale także skarbnica zdrowia na talerzu. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na probiotyczne bogactwo, jakie zawiera się w kiszonkach po procesie fermentacji. Regularne spożywanie kiszonej kapusty na pewno pozytywnie wpłynie na pracę naszych jelit.

Równie dobry wpływ na nasz organizm mają zawarte w surówce z kiszonej kapusty witaminy. Przede wszystkim musimy tu wyróżnić witaminę C, której sporo jest w kapuście, a także witaminę A, której źródłem jest marchew. Ponadto znajdziemy w niej dużo minerałów, a to wszystko w daniu, które jest nie tylko niskokokaloryczne, ale również zawiera sporo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości.

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy