Te ciastka to kulinarny powrót do PRL-u. Są pyszne, a zrobisz je z 4 składników
Wiele osób chętnie wraca do smaków swojego dzieciństwa i nadal przygotowuje desery, które popularne były w latach osiemdziesiątych. Jednym z nich były kultowe ciastka, czyli kokosanki, które cechuje szybkość i łatwość wykonania. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Kokosanki to klasyka słodkości, która głównie gościła na stołach w czasach PRL-u, ale wciąż możemy kupić je w prawie każdej cukierni. Jednak wcale nie musimy wychodzić z domu, aby cieszyć się tym smacznym deserem. Ciasteczka można szybko i w prosty sposób zrobić samodzielnie w domu. Wystarczą nam do tego cztery podstawowe składniki.
Rekordy popularności w latach osiemdziesiątych biły kokosanki. Związane to zapewne było nie tylko z ich wyjątkowym smakiem, ale i łatwością przygotowania oraz tym, że nie potrzeba do nich zbyt wielu składników. Oto co należy mieć w swojej kuchni, aby przygotować te pyszne ciastka:
- 2 białka z jajek,
- 1/4 kostki masła,
- 200 g wiórek kokosowych,
- 130 g cukru.
Sposób wykonania kokosanek także nie jest skomplikowany. Wystarczy, że wykonamy kilka prostych kroków:
- W rondelku lub w głębokiej patelni roztapiamy masło. Musimy jednak robić to powoli, aby nie zaczęło się ono pienić.
- Następnie do rondelka wsypujemy wiórki kokosowe i podgrzewamy całość, ciągle mieszając. Później pozostawiamy to do ostygnięcia.
- W międzyczasie, gdy masa stygnie, przygotowujemy bezę. W tym celu w zimnej, blaszanej misce, ubijamy na sztywno białka, mikserem na wysokich obrotach.
- Stopniowo dodajemy do białek cukier i gdy beza jest już zrobiona, dodajemy ją do wiórek z masłem. Całość mieszamy łopatką lub łyżką.
- Przygotowujemy blaszkę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Następnie łyżką nakładamy porcje ciasta na kokosanki i formujemy ciasteczka w odpowiedni kształt.
- Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości kokosanek.
Czytaj również: Nazywano ją "daniem robotników". Dziś podają ją w wykwintnych restauracjach
Wiele osób z sentymentem wspomina słodkości z dawnych czasów. Są to kultowe ciasta oraz desery, które dawniej pojawiały się często na stołach.
W okresie PRL-u najważniejsze było to, aby przepisy były łatwe i szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim, by można było przygotować deser z niewielkiej ilości składników, które już znajdowały się w szafkach kuchennych. Do takich domowych słodkości zaliczały się między innymi:
- szyszki z ryżu preparowanego,
- krem sułtański
- kruche ciasteczka,
- blok czekoladowy,
- kogel-mogel,
- wafle pischinger,
- racuchy,
- domowe krówki.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu