Reklama
Reklama

Te ciastka to kulinarny powrót do PRL-u. Są pyszne, a zrobisz je z 4 składników

Wiele osób chętnie wraca do smaków swojego dzieciństwa i nadal przygotowuje desery, które popularne były w latach osiemdziesiątych. Jednym z nich były kultowe ciastka, czyli kokosanki, które cechuje szybkość i łatwość wykonania. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Kokosanki to klasyka słodkości, która głównie gościła na stołach w czasach PRL-u, ale wciąż możemy kupić je w prawie każdej cukierni. Jednak wcale nie musimy wychodzić z domu, aby cieszyć się tym  smacznym deserem. Ciasteczka można szybko i w prosty sposób zrobić samodzielnie w domu. Wystarczą nam do tego cztery podstawowe składniki.  

Kultowe ciasteczka z PRL-u. Jak zrobić kokosanki?

Rekordy popularności w latach osiemdziesiątych biły kokosanki. Związane to zapewne było nie tylko z ich wyjątkowym smakiem, ale i łatwością przygotowania oraz tym, że nie potrzeba do nich zbyt wielu składników. Oto co należy mieć w swojej kuchni, aby przygotować te pyszne ciastka:

  • 2 białka z jajek,
  • 1/4 kostki masła,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 130 g cukru.

Sposób wykonania kokosanek także nie jest skomplikowany. Wystarczy, że wykonamy kilka prostych kroków:

  1. W rondelku lub w głębokiej patelni roztapiamy masło. Musimy jednak robić to powoli, aby nie zaczęło się ono pienić.
  2. Następnie do rondelka wsypujemy wiórki kokosowe i podgrzewamy całość, ciągle mieszając. Później pozostawiamy to do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie, gdy masa stygnie, przygotowujemy bezę. W tym celu w zimnej, blaszanej misce, ubijamy na sztywno białka, mikserem na wysokich obrotach.
  4. Stopniowo dodajemy do białek cukier i gdy beza jest już zrobiona, dodajemy ją do wiórek z masłem. Całość mieszamy łopatką lub łyżką.
  5. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Następnie łyżką nakładamy porcje ciasta na kokosanki i formujemy ciasteczka w odpowiedni kształt.
  6. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości kokosanek.  

Czytaj również: Nazywano ją "daniem robotników". Dziś podają ją w wykwintnych restauracjach

Słodycze w czasach PRL-u. Co dawniej gościło na stołach?

Wiele osób z sentymentem wspomina słodkości z dawnych czasów. Są to kultowe ciasta oraz desery, które dawniej pojawiały się często na stołach.

W okresie PRL-u najważniejsze było to, aby przepisy były łatwe i szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim, by można było przygotować deser z niewielkiej ilości składników, które już znajdowały się w szafkach kuchennych. Do takich domowych słodkości zaliczały się między innymi:

  • szyszki z ryżu preparowanego,
  • krem sułtański
  • kruche ciasteczka,
  • blok czekoladowy,
  • kogel-mogel,
  • wafle pischinger,
  • racuchy,
  • domowe krówki.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski