Najlepsza sałatka adwentowa. Babcia robiła ją co roku i wszyscy się zajadali
Rozpoczął się adwent. Wiele osób postanawia w tym czasie ograniczyć spożywanie mięsa. Warto więc wdrożyć do swojego jadłospisu sałatkę adwentową z przepisu mojej babci. Będzie również idealna na wigilijny stół. Dedykujemy ją fanom śledzi.
Poszukujesz przepisu na szybkie danie bez mięsa? W takim razie koniecznie przygotuj sałatkę adwentową, której głównym składnikiem są śledzie. Mimo że nazywana jest "adwentową", to tak naprawdę sprawdzi się o każdej porze roku, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na szybką kolację. Trzeba jednak przyznać, że zrobi prawdziwą furorę w Wigilię. Sprawdź prosty przepis na nią i wypróbuj go jeszcze przed świętami.
Tak jak wspomniano, głównym składnikiem sałatki adwentowej są śledzie. Wspaniale komponują się z kiszonkami oraz z jabłkiem.
Istotnym składnikiem tej sałatki są także ziemniaki. To właśnie dzięki nim zyskuje aksamitną strukturę. Poza tym jest bardziej syta.
Sos również ma znaczenie. Moja babcia nigdy nie używała do tego dania ciężkiego majonezu. Zastępowała go dipem z oleju, żółtka i musztardy miodowej.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki adwentowej? Oto dokładna lista:
- 200 g śledzi w oleju;
- 2 ogórki kiszone;
- 2 papryki pomidorowe kiszone;
- 2 ziemniaki;
- 1 jabłko;
- 1 mała cebula czerwona;
- 70 ml oleju;
- 1 żółtko;
- 2 łyżeczki musztardy miodowej;
- 1/2 soku z cytryny;
- szczypta cukru i sól do smaku;
- koperek lub natka pietruszki do dekoracji.
Żeby zrobić sałatkę adwentową, na początek przygotuj dodatki: pokrój w kostkę ogórki kiszone, papryki pomidorowe kiszone, jabłko oraz ugotowane i ostudzone ziemniaki. Wrzuć te wszystkie składniki do jednej miski. Następnie dodaj do nich główny składnik, czyli śledzie odsączone z oleju, pokrojone na mniejsze kawałki.
W kolejnym kroku zrób sos: zmieszaj żółtko z olejem i dodaj do powstałej mieszanki musztardę miodową oraz sok z cytryny. Potem dopraw ją szczyptą cukru i solą. Dip zmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i zalej nim śledzie z dodatkami.
Na koniec udekoruj sałatkę śledziową koperkiem lub natką pietruszki, delikatne zamieszaj i spróbuj - w razie potrzeby dopraw solą. Wstaw ją do lodówki na minimum 20 minut, żeby wszystkie składniki przegryzły się ze sobą.
Zobacz też:
Ta pasta kanapkowa ma zdrowe tłuszcze i sporo błonnika. Jest idealna dla sercowców
Przestań zawijać gołąbki. Sposobem mojej babci zrobisz je szybciej i lepiej
To zdrowa, tania, ale mało znana ryba. Gdy znajdę w markecie, robię zapasy