Reklama
Reklama

Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Wszyscy proszą mnie o przepis

Znudziła ci się zwykła jarzynowa? Szukasz pomysłu na tradycyjną sałatkę z nutą nowoczesności? Taka jest śledziowa z nietypowymi dodatkami, dzięki którym wychodzi lekka i chrupiąca. Sprawdza się na każdą imprezę, można postawić ją także na stole wigilijnym. Sprawdź przepis.

W przepisach internetowych i tych z książek kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów na śledzie w oleju albo sosie śmietanowym, robionym na bazie śmietany zmieszanej z majonezem. Trzeba przyznać, że te dwie wersje są najbardziej popularne.

Może tym razem warto postawić na lekką sałatkę śledziową, o której mało kto słyszał? Przedstawiamy przepis na śledziową z jabłkami i piklami w sosie śmietanowo-chrzanowym.

Składniki na sałatkę śledziową z jabłkami i piklami

Do sałatki śledziowej potrzebujemy dobrych jakościowo filetów śledziowych. Mogą być takie z solanki. Musimy jednak pamiętać, aby namoczyć je dzień przed robieniem dania. Dzięki temu nie będzie zbyt słone. 

Podstawą tej sałatki jest sos robiony ze śmietany 18%, który łączymy nie z majonezem, a z chrzanem, musztardą i...skórką z limonki. 

Sokiem z limonki skrapiamy też jabłka, aby zachowały swój kolor i zyskały lekko-kwaśny smak, idealnie uzupełniający całą przekąskę. Nie możemy również zapomnieć o korniszonach, dzięki którym to danie jest chrupiące

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki śledziowej? Oto dokładna lista:

  • 4 śledzie;
  • 4 ogórki korniszony;
  • 2 jabłka;
  • 1 cebula;
  • 1 limonka;
  • pęczek szczypiorku;
  • pęczek kopru;
  • 50 ml śmietany 18%;
  • 5 g startego chrzanu;
  • 5 g musztardy;
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Przepis na sałatkę śledziową z jabłkami i piklami

Żeby zrobić sałatkę śledziową, na początek przygotowujemy sos. W tym celu łączymy w miseczce śmietanę, musztardę, chrzan. Na koniec dodajemy startą skórkę limonki, którą uprzednio myjemy i wyparzamy. Całość doprawiamy przyprawami wedle uznania. 

W kolejnym kroku kroimy filety śledziowe na małe kawałki, jabłka i korniszony w kostkę, a cebulę w pióra. Nie zapomnijmy skropić jabłek sokiem z limonki.

Po pokrojeniu wszystkich składników wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość delikatnie mieszamy

Na koniec posypujemy sałatkę śledziową posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Możemy doprawić ją jeszcze raz solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Sałatkę śledziową odstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzoną jako pyszny dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.

Zobacz też:

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki