Reklama
Reklama

Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Wszyscy proszą mnie o przepis

Znudziła ci się zwykła jarzynowa? Szukasz pomysłu na tradycyjną sałatkę z nutą nowoczesności? Taka jest śledziowa z nietypowymi dodatkami, dzięki którym wychodzi lekka i chrupiąca. Sprawdza się na każdą imprezę, można postawić ją także na stole wigilijnym. Sprawdź przepis.

W przepisach internetowych i tych z książek kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów na śledzie w oleju albo sosie śmietanowym, robionym na bazie śmietany zmieszanej z majonezem. Trzeba przyznać, że te dwie wersje są najbardziej popularne.

Może tym razem warto postawić na lekką sałatkę śledziową, o której mało kto słyszał? Przedstawiamy przepis na śledziową z jabłkami i piklami w sosie śmietanowo-chrzanowym.

Składniki na sałatkę śledziową z jabłkami i piklami

Do sałatki śledziowej potrzebujemy dobrych jakościowo filetów śledziowych. Mogą być takie z solanki. Musimy jednak pamiętać, aby namoczyć je dzień przed robieniem dania. Dzięki temu nie będzie zbyt słone. 

Podstawą tej sałatki jest sos robiony ze śmietany 18%, który łączymy nie z majonezem, a z chrzanem, musztardą i...skórką z limonki. 

Sokiem z limonki skrapiamy też jabłka, aby zachowały swój kolor i zyskały lekko-kwaśny smak, idealnie uzupełniający całą przekąskę. Nie możemy również zapomnieć o korniszonach, dzięki którym to danie jest chrupiące

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki śledziowej? Oto dokładna lista:

  • 4 śledzie;
  • 4 ogórki korniszony;
  • 2 jabłka;
  • 1 cebula;
  • 1 limonka;
  • pęczek szczypiorku;
  • pęczek kopru;
  • 50 ml śmietany 18%;
  • 5 g startego chrzanu;
  • 5 g musztardy;
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Przepis na sałatkę śledziową z jabłkami i piklami

Żeby zrobić sałatkę śledziową, na początek przygotowujemy sos. W tym celu łączymy w miseczce śmietanę, musztardę, chrzan. Na koniec dodajemy startą skórkę limonki, którą uprzednio myjemy i wyparzamy. Całość doprawiamy przyprawami wedle uznania. 

W kolejnym kroku kroimy filety śledziowe na małe kawałki, jabłka i korniszony w kostkę, a cebulę w pióra. Nie zapomnijmy skropić jabłek sokiem z limonki.

Po pokrojeniu wszystkich składników wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość delikatnie mieszamy

Na koniec posypujemy sałatkę śledziową posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Możemy doprawić ją jeszcze raz solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Sałatkę śledziową odstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzoną jako pyszny dodatek do pieczywa lub samodzielne danie.

Zobacz też:

Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie

Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów

​Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki