Przechowuj pierniczki w ten sposób, a będą miękkie i aromatyczne aż do świąt
Z przygotowaniem pierniczków nie musisz zwlekać aż do samych świąt. Jeśli obawiasz się, że upieczenie ich wcześniej będzie skutkować tym, że do Bożego Narodzenia zrobią się suche, jesteś w błędzie. Istnieje bowiem prosty trik, dzięki któremu możesz przechowywać swoje ulubione ciasteczka tygodniami. Po prostu wyciągnij ten produkt z lodówki i włóż do słoika wraz z pierniczkami, a po otwarciu w Wigilię na pewno wciąż będą smaczne i bardzo aromatyczne.
Pierniczki to kultowe świąteczne ciastka korzenne, którymi wielu Polaków z przyjemnością zajada się w Boże Narodzenie. Smakują znakomicie zarówno solo, jak i podawane wraz z kawą czy herbatą. Jeżeli ty również jesteś ich fanem, ale obawiasz się, że nie starczy ci czasu, aby przygotować je tuż przed Wigilią w związku z wieloma innymi obowiązkami, nie martw się.
Nawet jeśli upieczesz je jeszcze w tym tygodniu, po dwóch tygodniach na pewno nie zrobią się suche i mało aromatyczne. Wystarczy, że przechowasz pierniczki wraz z tym produktem, a na święta wciąż będą miękkie, a ich aromatem i niepowtarzalnym smakiem będzie zachwycać się cała rodzina.
Jeżeli pierniczki po upieczeniu wyszły ci dość twarde, nie obwiniaj się. Wcale nie oznacza to, że całkowicie wyschną do świąt Bożego Narodzenia. Twoje upieczone już ciastka w Wigilię będą idealnie miękkie, jeżeli do tego czasu będziesz je w słoju lub zamykanym pudełku wraz z ćwiartką pomarańczy, lub skórką pomarańczową. Dzięki temu pierniczki zatrzymają wilgoć, a ich smak i aromat będzie owocowo-korzenny.
Jeśli nie przepadasz za pomarańczą, możesz również wrzucić tam kawałek lub skórkę jabłka albo cytryny, w zależności od tego, jaki aromat odpowiada ci najbardziej. Wybrany owoc w pojemniku wymienia na nowy co 2-3 dni.
Wiadomo, że każdy ma inny gust. Dlatego, jeżeli nie przepadasz za zbyt miękkimi pierniczkami, ale takie ci wyszły i w związku z tym, szukasz sposobu, aby nieco je utwardzić, również mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zamiast skórki z pomarańczy, jabłka czy cytryny wykorzystaj sól wieloziarnistą.
Na spód słoja lub pojemnika, w którym zamierzasz przechowywać pierniczki, włóż lniany woreczek (lub inny, ale z materiału, który przepuszcza powietrze) i wsyp do niego sól. Popularna przyprawa wyciągnie z ciasteczek nadmiar wilgoci i sprawi, że te szybciej stwardnieją.
Może cię zainteresować: Tak zrobisz najlepszy lukier do ciast i pierniczków. Wodę zastąp tym składnikiem
Pierniczki przechowywane zgodnie z wyżej opisaną metodą, przetrwają w dobrym stanie przez wiele dni. Naturalne przyprawy korzenne są jednocześnie ich konserwantami, ale nie powinieneś jednak trzymać ich w pudełku w nieskończoność, bo kiedyś w końcu, stracą swoje walory. W szczelnie zamykanym pojemniku lub słoju pierniki możesz przechowywać nawet 3-5 miesięcy, ale jest haczyk. Nie dotyczy to ciastek dekorowanych lukrem.
Tutaj już termin zdatności do spożycia może różnić się w zależności od rodzaju wykorzystanego do ozdabiania produktu. Jeżeli lukier został przygotowany na bazie białka, możesz je przechowywać maksymalnie 2-3 tygodnie, ale pierniczki z lukrem na bazie wody albo soku z cytrusów i cukru będą smaczne nawet trzy lub czterokrotnie dłużej.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu