Reklama
Reklama

Przechowuj pierniczki w ten sposób, a będą miękkie i aromatyczne aż do świąt

Z przygotowaniem pierniczków nie musisz zwlekać aż do samych świąt. Jeśli obawiasz się, że upieczenie ich wcześniej będzie skutkować tym, że do Bożego Narodzenia zrobią się suche, jesteś w błędzie. Istnieje bowiem prosty trik, dzięki któremu możesz przechowywać swoje ulubione ciasteczka tygodniami. Po prostu wyciągnij ten produkt z lodówki i włóż do słoika wraz z pierniczkami, a po otwarciu w Wigilię na pewno wciąż będą smaczne i bardzo aromatyczne.

Pierniczki to kultowe świąteczne ciastka korzenne, którymi wielu Polaków z przyjemnością zajada się w Boże Narodzenie. Smakują znakomicie zarówno solo, jak i podawane wraz z kawą czy herbatą. Jeżeli ty również jesteś ich fanem, ale obawiasz się, że nie starczy ci czasu, aby przygotować je tuż przed Wigilią w związku z wieloma innymi obowiązkami, nie martw się. 

Nawet jeśli upieczesz je jeszcze w tym tygodniu, po dwóch tygodniach na pewno nie zrobią się suche i mało aromatyczne. Wystarczy, że przechowasz pierniczki wraz z tym produktem, a na święta wciąż będą miękkie, a ich aromatem i niepowtarzalnym smakiem będzie zachwycać się cała rodzina.

Stosuj ten trik, a pierniczki będą miękkie i aromatyczne aż do świąt

Jeżeli pierniczki po upieczeniu wyszły ci dość twarde, nie obwiniaj się. Wcale nie oznacza to, że całkowicie wyschną do świąt Bożego Narodzenia. Twoje upieczone już ciastka w Wigilię będą idealnie miękkie, jeżeli do tego czasu będziesz je w słoju lub zamykanym pudełku wraz z ćwiartką pomarańczy, lub skórką pomarańczową. Dzięki temu pierniczki zatrzymają wilgoć, a ich smak i aromat będzie owocowo-korzenny. 

Jeśli nie przepadasz za pomarańczą, możesz również wrzucić tam kawałek lub skórkę jabłka albo cytryny, w zależności od tego, jaki aromat odpowiada ci najbardziej. Wybrany owoc w pojemniku wymienia na nowy co 2-3 dni. 

Pierniczki wyszły ci zbyt miękkie? Dzięki temu szybko je utwardzisz

Wiadomo, że każdy ma inny gust. Dlatego, jeżeli nie przepadasz za zbyt miękkimi pierniczkami, ale takie ci wyszły i w związku z tym, szukasz sposobu, aby nieco je utwardzić, również mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zamiast skórki z pomarańczy, jabłka czy cytryny wykorzystaj sól wieloziarnistą. 

Na spód słoja lub pojemnika, w którym zamierzasz przechowywać pierniczki, włóż lniany woreczek (lub inny, ale z materiału, który przepuszcza powietrze) i wsyp do niego sól. Popularna przyprawa wyciągnie z ciasteczek nadmiar wilgoci i sprawi, że te szybciej stwardnieją. 

Może cię zainteresować: Tak zrobisz najlepszy lukier do ciast i pierniczków. Wodę zastąp tym składnikiem

Jak długo można przechowywać pierniki? Później nie będą tak apetyczne

Pierniczki przechowywane zgodnie z wyżej opisaną metodą, przetrwają w dobrym stanie przez wiele dni. Naturalne przyprawy korzenne są jednocześnie ich konserwantami, ale nie powinieneś jednak trzymać ich w pudełku w nieskończoność, bo kiedyś w końcu, stracą swoje walory. W szczelnie zamykanym pojemniku lub słoju pierniki możesz przechowywać nawet 3-5 miesięcy, ale jest haczyk. Nie dotyczy to ciastek dekorowanych lukrem. 

Tutaj już termin zdatności do spożycia może różnić się w zależności od rodzaju wykorzystanego do ozdabiania produktu. Jeżeli lukier został przygotowany na bazie białka, możesz je przechowywać maksymalnie 2-3 tygodnie, ale pierniczki z lukrem na bazie wody albo soku z cytrusów i cukru będą smaczne nawet trzy lub czterokrotnie dłużej.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | święta