Ewa Wachowicz przygotowuje kolację wigilijną. Dorsza w takim wydaniu jeszcze nie jedliście
Święta to okres spotkań, rodzinnej atmosfery, dawania prezentów i odpoczynku. To również (a może przede wszystkim?) czas delektowania się pysznym jedzeniem. Na szczęście do Wigilii jeszcze trochę czasu, więc zdążysz wszystko przygotować. Szczególnie gdy z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz i jej przepisy na pyszne świąteczne dania.
Składniki na zupę migdałową:
- 200 g migdałów bez skórki,
- 1 l mleka,
- 2 laski cynamonu,
- 1 laska wanilii,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- szczypta soli,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- garść rodzynków.
Sposób przygotowania zupy migdałowej z przepisu Ewy Wachowicz:
- Migdały zmiel w blenderze na mąkę, przesyp do garnka, zalej mlekiem
- Dodaj cynamon, kardamon, miąższ z laski wanilii, miód oraz sól
- Garnek przykryj i całość gotuj przez 15 minut
- Na koniec dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj i gotuj przez chwilę
- Zupę migdałową podawaj z kulkami z maku i ryżu oraz udekoruj prażonymi płatkami migdałów
Sprawdź również: Sałatkę milionera przyrządzisz w mniej niż pół godziny. Idealna na lunch lub szybką kolację
Składniki na dorsza w warzywach z ananasem:
- ½ l wywaru warzywnego,
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
- ½ selera,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 2 duże filety z dorsza,
- 2 liście laurowe,
- 2 pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 duże marchewki,
- kilka krążków ananasa z puszki (z zalewą),
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- masło klarowane do smażenia,
- mąka kukurydziana do obtoczenia,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania dorsza w warzywach z ananasem według Ewy Wachowicz:
- Filet z dorsza pokrój na kawałki, przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i odstaw
- Obierz cebulę i czosnek — cebulę pokrój w pióra, czosnek posiekaj
- Umyj, osusz i obierz selera, pietruszkę oraz marchew, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć starte warzywa, całość zalej wywarem, dopraw curry, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Gdy wywar lekko odparuje, dodaj przecier pomidorowy i całość wymieszaj
- Dorsza obtocz w mące kukurydzianej i obsmaż na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni
- Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do warzyw i całość wymieszaj. Wlej również trochę zalewy
- Na dnie naczynia żaroodpornego umieść połowę farszu, wyłóż na niego rybę i przykryj resztą warzyw
- Zapiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut
Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach
Składniki na sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową:
- 1,2 kg sera białego,
- 100 g cukru,
- 100 g + 2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 300 g mąki,
- 530 g masła,
- 9 jajek,
- kilka brzoskwiń (z puszki lub świeżych),
- sok i skórka z 1 cytryny.
Sposób przygotowania sernika z brzoskwiniami i kruszonką kokosową z przepisu Ewy Wachowicz:
- Zacznij od przygotowania kruszonki: na stolnicę wysyp 100 g cukru pudru, wiórki kokosowe i 130 g zimnego masła. Posiekaj, szybko zagnieć, przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki
- Przygotuj spód do sernika: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj cukier, 200 g zimnego masła i sól. Ciasto posiekaj, zrób dołeczek i wbij w niego dwa żółtka. Wymieszaj nożem, energicznie zagnieć, rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
- Spód piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 12 minut i odstaw do wystudzenia
- Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. W dużej misce zmiksuj ser, 250 g miękkiego masła, 2 szklanki cukru pudru, sok z cytryny i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodaj skórkę z cytryny
- Białka ubij ze szczyptą soli (nie na sztywno), dodaj do masy serowej i całość wymieszaj szpatułką
- Na przygotowanym wcześniej spodzie wyłóż połówki brzoskwiń, wylej na nie masę, a na wierzch zetrzyj schłodzoną kruszonkę. Piecz sernik w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez godzinę
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki