Reklama
Reklama

​Ewa Wachowicz przygotowuje kolację wigilijną. Dorsza w takim wydaniu jeszcze nie jedliście

Święta to okres spotkań, rodzinnej atmosfery, dawania prezentów i odpoczynku. To również (a może przede wszystkim?) czas delektowania się pysznym jedzeniem. Na szczęście do Wigilii jeszcze trochę czasu, więc zdążysz wszystko przygotować. Szczególnie gdy z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz i jej przepisy na pyszne świąteczne dania.

Zupa migdałowa według Ewy Wachowicz

Składniki na zupę migdałową:

  • 200 g migdałów bez skórki,
  • 1 l mleka,
  • 2 laski cynamonu,
  • 1 laska wanilii,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • garść rodzynków.

Sposób przygotowania zupy migdałowej z przepisu Ewy Wachowicz:

  1. Migdały zmiel w blenderze na mąkę, przesyp do garnka, zalej mlekiem
  2. Dodaj cynamon, kardamon, miąższ z laski wanilii, miód oraz sól
  3. Garnek przykryj i całość gotuj przez 15 minut
  4. Na koniec dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj i gotuj przez chwilę
  5. Zupę migdałową podawaj z kulkami z maku i ryżu oraz udekoruj prażonymi płatkami migdałów

Sprawdź również: Sałatkę milionera przyrządzisz w mniej niż pół godziny. Idealna na lunch lub szybką kolację

Dorsz w warzywach z ananasem z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na dorsza w warzywach z ananasem:

  • ½ l wywaru warzywnego,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 2 duże filety z dorsza,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 duże marchewki,
  • kilka krążków ananasa z puszki (z zalewą),
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • masło klarowane do smażenia,
  • mąka kukurydziana do obtoczenia,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania dorsza w warzywach z ananasem według Ewy Wachowicz:

  1. Filet z dorsza pokrój na kawałki, przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i odstaw
  2. Obierz cebulę i czosnek — cebulę pokrój w pióra, czosnek posiekaj
  3. Umyj, osusz i obierz selera, pietruszkę oraz marchew, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć starte warzywa, całość zalej wywarem, dopraw curry, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Gdy wywar lekko odparuje, dodaj przecier pomidorowy i całość wymieszaj
  5. Dorsza obtocz w mące kukurydzianej i obsmaż na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni
  6. Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do warzyw i całość wymieszaj. Wlej również trochę zalewy
  7. Na dnie naczynia żaroodpornego umieść połowę farszu, wyłóż na niego rybę i przykryj resztą warzyw
  8. Zapiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut

Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową według Ewy Wachowicz

Składniki na sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową:

  • 1,2 kg sera białego,
  • 100 g cukru,
  • 100 g + 2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 300 g mąki,
  • 530 g masła,
  • 9 jajek,
  • kilka brzoskwiń (z puszki lub świeżych),
  • sok i skórka z 1 cytryny.

Sposób przygotowania sernika z brzoskwiniami i kruszonką kokosową z przepisu Ewy Wachowicz:

  1. Zacznij od przygotowania kruszonki: na stolnicę wysyp 100 g cukru pudru, wiórki kokosowe i 130 g zimnego masła. Posiekaj, szybko zagnieć, przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki
  2. Przygotuj spód do sernika: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj cukier, 200 g zimnego masła i sól. Ciasto posiekaj, zrób dołeczek i wbij w niego dwa żółtka. Wymieszaj nożem, energicznie zagnieć, rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
  3. Spód piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 12 minut i odstaw do wystudzenia
  4. Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. W dużej misce zmiksuj ser, 250 g miękkiego masła, 2 szklanki cukru pudru, sok z cytryny i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodaj skórkę z cytryny
  5. Białka ubij ze szczyptą soli (nie na sztywno), dodaj do masy serowej i całość wymieszaj szpatułką
  6. Na przygotowanym wcześniej spodzie wyłóż połówki brzoskwiń, wylej na nie masę, a na wierzch zetrzyj schłodzoną kruszonkę. Piecz sernik w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez godzinę

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy | zupa