Reklama
Reklama

​Sałatkę milionera przyrządzisz w mniej niż pół godziny. Idealna na lunch lub szybką kolację

Sałatki to jedno z tych rodzajów dań, które można zaserwować przy niezwykle wielu okazjach. Świetnie sprawdzą się na lunch, drugie śniadanie, kolację, a nawet jako jedno z dań imprezowych. Czasem wystarczy dodać do nich jeden niecodzienny składnik, a efekt będzie niesamowity. Poznaj przepis na sałatkę milionera.

Warto pamiętać, że dieta wpływa nie tylko na masę naszego ciała, ale także np. na stan skóry. Sprawdź, co wykluczyła z diety Katarzyna Warnke, by wyglądać rewelacyjnie w wieku 46 lat.

Sałatka milionera — składniki

Do przygotowania sałatki milionera potrzebujesz następujące składniki:

  • ½ puszki białej fasoli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka musztardy (wybierz ulubioną ostrość),
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 zielony ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 200 g policzków wołowych,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek.

Policzki wołowe możesz zastąpić taką samą ilością wędzonej piersi z kurczaka.

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Jak przygotować sałatkę milionera?

Zacznij od policzków wołowych. Mięso dokładnie oczyść, przypraw solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po przestygnięciu pokrój policzki wołowe na paseczki.

Dwa rodzaje fasoli z puszki odsącz na sicie. Ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój w słupki. Jeśli chcesz, możesz go obrać ze skórki przed krojeniem. Przełóż go na talerz, posyp szczyptą soli i odstaw na 10 minut. W międzyczasie drobno posiekaj koperek i przygotuj sos.

W miseczce umieść majonez, jogurt (naturalny lub grecki) oraz musztardę, a także wlej ocet winny i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.

Do dużej miski wsyp fasolę, odciśniętego z nadmiaru wody ogórka i policzki wołowe. Całość polej sosem, posyp posiekanym koperkiem i wymieszaj, by sos oblepił składniki. Sałatkę milionera możesz podawać od razu po przyrządzeniu lub schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki | szybkie dania