Sałatkę milionera przyrządzisz w mniej niż pół godziny. Idealna na lunch lub szybką kolację
Sałatki to jedno z tych rodzajów dań, które można zaserwować przy niezwykle wielu okazjach. Świetnie sprawdzą się na lunch, drugie śniadanie, kolację, a nawet jako jedno z dań imprezowych. Czasem wystarczy dodać do nich jeden niecodzienny składnik, a efekt będzie niesamowity. Poznaj przepis na sałatkę milionera.
Warto pamiętać, że dieta wpływa nie tylko na masę naszego ciała, ale także np. na stan skóry. Sprawdź, co wykluczyła z diety Katarzyna Warnke, by wyglądać rewelacyjnie w wieku 46 lat.
Do przygotowania sałatki milionera potrzebujesz następujące składniki:
- ½ puszki białej fasoli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy (wybierz ulubioną ostrość),
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 zielony ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe,
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 200 g policzków wołowych,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży koperek.
Policzki wołowe możesz zastąpić taką samą ilością wędzonej piersi z kurczaka.
Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa
Zacznij od policzków wołowych. Mięso dokładnie oczyść, przypraw solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po przestygnięciu pokrój policzki wołowe na paseczki.
Dwa rodzaje fasoli z puszki odsącz na sicie. Ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój w słupki. Jeśli chcesz, możesz go obrać ze skórki przed krojeniem. Przełóż go na talerz, posyp szczyptą soli i odstaw na 10 minut. W międzyczasie drobno posiekaj koperek i przygotuj sos.
W miseczce umieść majonez, jogurt (naturalny lub grecki) oraz musztardę, a także wlej ocet winny i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
Do dużej miski wsyp fasolę, odciśniętego z nadmiaru wody ogórka i policzki wołowe. Całość polej sosem, posyp posiekanym koperkiem i wymieszaj, by sos oblepił składniki. Sałatkę milionera możesz podawać od razu po przyrządzeniu lub schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni