Reklama
Reklama

Są słodsze niż inne odmiany pomidorów, a do tego bardzo zdrowe

Mają brązową jak czekolada skórkę i w smaku są bardzo słodkie. Pomidory czekoladowe to oryginalny dodatek do dań i kanapek, który także z uwagi na właściwości zdrowotne powinien znaleźć się w naszym menu. Co warto o nich wiedzieć?

Pomidory czekoladowe oryginalnie się prezentują i wybornie smakują. Mogą być używane, jak pomidory tradycyjne, jako dodatek do kanapek czy sałatek. Można z nich także wykonać zupę czy sos, albo dodać do dań rybnych czy warzywnych. Pomidory Kumato będą ciekawym i zdrowym urozmaiceniem codziennego menu. Jakie mają właściwości zdrowotne i co warto o nich wiedzieć?

Skąd się wzięły pomidory czekoladowe? Oto ich historia

Pomidory czekoladowe, znane też jako pomidory Kumato, wyróżniają się słodkim smakiem i ciekawym wyglądem. Mają brązowy kolor i zostały wyhodowane przez skrzyżowanie odmian przydomowych z dzikorosnącymi. Odkrył je Hiszpan, Luis Ortega, w latach 70’ XX wieku. To syn właściciela gospodarstwa rolnego w andaluzyjskiej wiosce Agra.

Odkrył, że pomidory mają ciemniejszą skórkę i słodszy smak, kiedy otrzymują mniej wody. Wyhodowanie odmiany Kumato zajęło mu kilka lat. Od tego czasu powstało też wiele innych pomidorów o ciemniejszej skórce i słodkim smaku. Warto jednak wiedzieć, że obrót nasionami pomidorów Kumato do dziś jest kontrolowany przez firmę Ortegi. 

Czytaj też: Jedz te kotlety kilka razy w tygodniu. Nawet nie zauważysz, kiedy schudniesz 

Pomidory Kumato — wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Pomidory Kumato mają liczne zalety. Z uwagi na ciemniejszą skórkę są łatwiejsze w przechowywaniu. Nie psują się tak szybko, jak inne odmiany. Lepiej jednak nie trzymać ich w lodówce, gdyż pod wpływem zimna ich smak zmieni się na metaliczny. Znajdziemy w nich jednak liczne witaminy i minerały. Pomidory czekoladowe to zdrowa przekąska, ponieważ 150 g tego produktu dostarcza tylko 30 kcal. W 85 g znajduje się także 20 mg sodu, 15 mg witaminy C, 0,4 mg żelaza, a także mnóstwo witaminy A.

W pomidorach czekoladowych znajdziemy mnóstwo antocyjanów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, pomagają uszczelniać naczynia krwionośne, a także zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby oczu (jak zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskra). Antocyjany obniżają też poziom wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia organizmu. W pomidorach czekoladowych znajduje się także fruktoza, czyli naturalny cukier owocowy i odpowiedzialne za wsparcie pracy układu odpornościowego witaminę C, potas, fosfor i żelazo.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa