Reklama
Reklama

Są słodsze niż inne odmiany pomidorów, a do tego bardzo zdrowe

Mają brązową jak czekolada skórkę i w smaku są bardzo słodkie. Pomidory czekoladowe to oryginalny dodatek do dań i kanapek, który także z uwagi na właściwości zdrowotne powinien znaleźć się w naszym menu. Co warto o nich wiedzieć?

Pomidory czekoladowe oryginalnie się prezentują i wybornie smakują. Mogą być używane, jak pomidory tradycyjne, jako dodatek do kanapek czy sałatek. Można z nich także wykonać zupę czy sos, albo dodać do dań rybnych czy warzywnych. Pomidory Kumato będą ciekawym i zdrowym urozmaiceniem codziennego menu. Jakie mają właściwości zdrowotne i co warto o nich wiedzieć?

Skąd się wzięły pomidory czekoladowe? Oto ich historia

Pomidory czekoladowe, znane też jako pomidory Kumato, wyróżniają się słodkim smakiem i ciekawym wyglądem. Mają brązowy kolor i zostały wyhodowane przez skrzyżowanie odmian przydomowych z dzikorosnącymi. Odkrył je Hiszpan, Luis Ortega, w latach 70’ XX wieku. To syn właściciela gospodarstwa rolnego w andaluzyjskiej wiosce Agra.

Odkrył, że pomidory mają ciemniejszą skórkę i słodszy smak, kiedy otrzymują mniej wody. Wyhodowanie odmiany Kumato zajęło mu kilka lat. Od tego czasu powstało też wiele innych pomidorów o ciemniejszej skórce i słodkim smaku. Warto jednak wiedzieć, że obrót nasionami pomidorów Kumato do dziś jest kontrolowany przez firmę Ortegi. 

Czytaj też: Jedz te kotlety kilka razy w tygodniu. Nawet nie zauważysz, kiedy schudniesz 

Pomidory Kumato — wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Pomidory Kumato mają liczne zalety. Z uwagi na ciemniejszą skórkę są łatwiejsze w przechowywaniu. Nie psują się tak szybko, jak inne odmiany. Lepiej jednak nie trzymać ich w lodówce, gdyż pod wpływem zimna ich smak zmieni się na metaliczny. Znajdziemy w nich jednak liczne witaminy i minerały. Pomidory czekoladowe to zdrowa przekąska, ponieważ 150 g tego produktu dostarcza tylko 30 kcal. W 85 g znajduje się także 20 mg sodu, 15 mg witaminy C, 0,4 mg żelaza, a także mnóstwo witaminy A.

W pomidorach czekoladowych znajdziemy mnóstwo antocyjanów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, pomagają uszczelniać naczynia krwionośne, a także zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby oczu (jak zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskra). Antocyjany obniżają też poziom wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia organizmu. W pomidorach czekoladowych znajduje się także fruktoza, czyli naturalny cukier owocowy i odpowiedzialne za wsparcie pracy układu odpornościowego witaminę C, potas, fosfor i żelazo.

Zobacz też:

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa