Sernik czy makowiec na święta? W tym roku wybierz opcję 2 w 1
Wybór między sernikiem, a makowcem jest naprawdę trudny. A co gdyby połączyć te dwa ciasta w jedno? Wtedy otrzymasz najlepszy wypiek pod słońcem, bo łączy w sobie puszystą, serową masę i tę zbitą, makową. Właśnie taki placek na dobre wpisał się na listę produktów tradycyjnych Podkarpacia. Znając przepis, możesz mieć go w tym roku na swoim stole świątecznym.
Niejedna osoba słyszała o seromakowcu, czyli o cieście, które łączy w sobie zarówno serową, jak i makową masę. Tym razem przedstawiamy przepis na wypiek wzbogacony o orzechową wkładkę. Mowa o Placku Rzeszowiak, który wpisano na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podkarpackim". Będzie jak znalazł na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Tak jak wspomniano, Placek Rzeszowiak łączy w sobie trzy masy: serową, makową i orzechową. Robimy go na tradycyjnym kruchym cieście. Nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dlatego warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest idealny na święta i na wyjątkowe okazje.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia Placka Rzeszowiak?
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 jajka;
- 100 g masła;
- 1 łyżka kwaśnej śmietany;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego;
- 50 g rodzynek;
- 40 g budyniu śmietankowego;
- 3 jajka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 łyżka mąki pszennej.
Masa makowa:
- 200 g mielonego maku;
- 100 g masła;
- 2 jajka;
- 1 szklanka wrzącej wody;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Masa orzechowa:
- 300 g mielonych orzechów włoskich;
- 3 jajka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 3 łyżki bułki tartej;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
1. Kruche ciasto
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj do nich masło pokrojone w kostkę. Całość rozcieraj palcami do momentu powstania drobnych okruchów. Następnie wbij jajka, dolej śmietanę i zagnieć masę do połączenia składników. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozwałkuj placek, przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem.
2. Masa serowa
Oddziel żółtka od białek i umieść je w misce razem z twarogiem, cukrem i proszkiem budyniowym - miksuj krótko na niskich obrotach do połączenia składników. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę i dodawaj je stopniowo do reszty składników, ciągle mieszając. Na koniec dorzuć obsypane mąką rodzynki i delikatnie zamieszaj masę.
3. Masa makowa
Wsyp mak do miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na 30 minut. Potem dodaj do niego pozostałe składniki i całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
4. Masa orzechowa
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj je na gładką masę.
5. Pieczenie
Przełóż na kruche ciasto masę makową, a potem serową naprzemiennie z orzechową. Placek Rzeszowiak piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Zobacz też:
Dodajesz to do rosołu? Nie dziw się, że wychodzi gorzkawy i mętny
To najlepsze grzyby do uszek i pierogów wigilijnych. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny