Przepis na najlepsze kruche ciasto mam od babci. Na myśl o jednym składniku wiele osób złapie się za głowę
Uwielbiam kruche ciasta, szczególnie te z owocami. W mojej rodzinie przepis na tę podstawową bazę do wypieków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Właśnie dlatego babcia podzieliła się ze mną przepisem, w którym został zawarty sekretny składnik, odpowiadający za kruchość - zaskakuje, a nawet budzi kontrowersje.
Latem królują wypieki z owocami. Według mnie nie ma lepszego letniego deseru od porzeczkowca na kruchym spodzie, przykrytego bezą delikatną niczym chmurka. Tym razem weźmiemy pod lupę przepis na samą bazę do tego ciasta. Babcia dodaje do niego jeszcze jeden sekretny składnik, jakim jest...smalec.
Jak wiadomo, kruche ciasto stanowi mieszankę mąki, żółtka, tłuszczu i cukru. Trzeba używać konkretnego typu produktów, przestrzegać proporcji, a także zachować odpowiednią temperaturę niektórych składników, żeby baza pod wypieki wyszła idealna.
Tak więc do kruchego ciasta najlepiej używać mąki krupczatki. Dzięki niej uzyskasz delikatną i kruchą konsystencję. Z kolei żółtko i tłuszcz powinny być schłodzone, co znacząco wpływa na kruchość.
Dobrym wyborem słodzidła jest cukier puder. Nie zaburza struktury ciasta, ponieważ nie pozostawia kryształków. Sprawia, że masa wychodzi delikatna i gładka. Wyrabiamy ją krótko i szybko, żeby nie zrobiła się twarda.
Babcia poradziła mi natomiast, żeby dodać smalec do listy składników. Wystarczy połączyć 3 łyżki tego produktu z masłem, aby ciasto wyszło kruche, ale też lekkie i delikatne, po prostu perfekcyjne.
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki;
- 150 g zimnego masła;
- 3 łyżki smalcu;
- 1 żółtko;
- 2 łyżki cukru pudru;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Żeby zrobić kruche ciasto, na początek wsyp mąkę krupczatkę do miski i dodaj do niej pokrojone na kawałki masło oraz smalec. Następnie dosyp cukier puder i sól. Na koniec wbij żółtko.
Zacznij rozcierać składniki palcami do momentu, aż powstaną małe grudki. Potem szybko zagnieć ciasto (jeśli jest klejące, to możesz dodać odrobinę wody).
Z powstałej masy uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruche ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut - musi się zarumienić. W przypadku owocowych wypieków wyłóż owoce na spód po 10 minutach pieczenia i ponownie wstaw całość do piekarnika na 20 minut.
Zobacz też:
Wrzuć ten składnik do pasty jajecznej. Będzie wyrazista i kremowa jak masełko
Ta sałatka to hit na upalne dni. Orzeźwia i sprawdzi się do obiadu lub na grilla
Ciocia zdradziła mi ten trik. Dzięki temu owoce nie opadają już na spód ciasta