Przepis Ewy Wachowicz na ciasto porzeczkowe. Zdobi je wierzch delikatny jak chmurka
Właśnie trwa sezon na porzeczki. Te małe kwaśne owoce idealnie skomponują się z kruchym ciastem, ozdobionym słodką, puszystą bezą. Przepisem na taki wypiek podzieliła się Ewa Wachowicz. Ten porzeczkowy deser nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni - poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik.
Wiele osób uwielbia kwaskowate ciasta. Specjalnie dla nich przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz na kruche ciasto porzeczkowe z bezą. Gwiazda dodaje do spodu mąkę ziemniaczaną, dzięki której wypiek wychodzi niezwykle delikatny. Z kolei kwaśne owoce przełamują słodycz puszystej pianki, dlatego całość smakuje po prostu obłędnie.
Do ciasta nie polecamy używać mrożonych porzeczek. Takie owoce zawierają dużo wody, dlatego może ucierpieć jego struktura.
Jeśli jednak nie mamy wyboru, to należy rozmrozić porzeczki na sitku i osuszyć je ręcznikiem papierowym. Warto też posypać owoce mąką ziemniaczaną wiążącą wilgoć.
Do wypieków najlepiej używać świeżych porzeczek, mogą być zarówno czerwone, jak i czarne. Pierwsze są kwaskowate, drugie nieco słodsze, o intensywniejszym smaku. Zanim położymy te owoce na cieście, musimy umyć je, zdjąć z gałązek i osuszyć ręcznikiem papierowym, aby nie puściły zbyt dużo soku.
Składniki na spód:
- 250 g masła;
- 200 g mąki pszennej;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 175 g cukru;
- 10 g cukru waniliowego;
- 4 jajka;
- 2 żółtka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na bezę:
- 200 g cukru;
- 4 białka;
- odrobina soli.
Dodatkowo:
- 1/2 kg porzeczek.
Przygotowanie:
Żeby zrobić ciasto porzeczkowe, na początek ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i żółtka - całość dokładnie mieszamy.
W kolejnym kroku dosypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Masę ponownie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Tak przygotowane kruche ciasto wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut - do lekkiego zarumienienia.
W trakcie pieczenia przygotowujemy bezę: białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie dosypujemy partiami cukier. Musi powstać sztywna, błyszcząca piana.
Na podpieczony spód wykładamy porzeczki i przykrywamy je bezą - musimy równomiernie ją rozsmarować. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na około 30 minut, do momentu zarumienienia pianki.
Do kruchego ciasta ze słodką bezą sprawdzą się nie tylko porzeczki. Możemy użyć malin, które również przełamią słodycz wypieku.
W trakcie przygotowywania bezy warto dolać odrobinę soku z cytryny lub octu winnego. W ten sposób powstanie stabilniejsza pianka, która lepiej się wypiecze.
Czasem owoce mogą puścić zbyt soku i sprawić, że ciasto nasiąknie. Zapobiegniemy temu, jeśli przed wyłożeniem porzeczek posypiemy spód bułką tartą albo migdałami.
Zobacz też:
Jeszcze zdrowszy niż skyr czy kefir, ale w Polsce mało znany. Warto go jeść na śniadanie
Ogórki w tej wersji mogą zaskakiwać, ale lepszych nie jadłeś. Przepis mam od sąsiadki
Wygląda jak jabłko, smakuje jak budyń. Przyspiesza przemianę materii i pomaga schudnąć