Zapomnij o mrożeniu koperku. Ewa Wachowicz przechowuje go w ten sposób i zawsze jest świeży
Koperek zazwyczaj mrozimy w pudełkach lub woreczkach, chcąc w ten sposób zachować jego świeżość na wiele miesięcy. Można to jednak zrobić inaczej, dzięki czemu koperek będzie smaczniejszy i zatrzyma cały swój aromat. Wystarczy wykorzystać sprawdzoną metodę Ewy Wachowicz. Podpowiadamy, jak przechowywać koperek, aby był smaczny nawet przez rok.
Mrożenie koperku często sprawia, że po rozmrożeniu jest on miękki i traci cały swój aromat. Warto więc rozważyć inną metodę, dzięki której zachowamy jego świeżość. Patent ten stosuje Ewa Wachowicz. Dzięki niemu nawet po kilkunastu miesiącach koperek wygląda jak dopiero co zerwany z grządki. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków.
Chcąc zachować świeżość koperku, nie zawsze musimy go mrozić, aby mieć zapas tego aromatycznego i smacznego dodatku na cały rok. Ewa Wachowicz znalazła na to ciekawy sposób, dzięki któremu nie musimy umieszczać koperku w zamrażarce, a możemy to zrobić wygodnie i skutecznie.
Najpierw jednak musimy odpowiednio się przygotować do tego procesu. W tym celu należy kupić 4-5 dużych pęczków koperku. Wybierajmy taki, który jest świeży oraz zielony i nie ma żółtych, oraz przywiędłych gałązek. Oprócz tego będziemy potrzebowali 250 g soli kuchennej. Przygotujmy również czyste i wyparzone słoiki. Nic więcej nie musimy szykować, ponieważ sama sól świetnie zakonserwuje koperek, zachowując na długi czas jego smak oraz kolor.
Chcąc zrobić koperek w słoikach, najpierw musimy wypłukać dokładnie go pod bieżącą wodą, a także usunąć z niego grube łodygi, które zabierały miejsce w słoiku. Pozostawiamy same cienkie i delikatne nitki kopru. Następnie dokładnie go osuszamy, rozkładając na ręczniku papierowym i pozostawiając tak na kilka minut. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ wilgoć skraca trwałość koperku.
Po osuszeniu siekamy go i przygotowujemy słoiki, na dno każdego z nich wsypując odrobinę soli. Nakładamy na to pierwszą warstwę koperku, ugniatamy całość ręką lub łyżką. Zasypujemy solą i układamy kolejną warstwą koperku. Powtarzamy tę czynność, aż nasz słoik się zapełni. Ostatnią warstwą powinna być sól, która zabezpieczy wszystko od góry. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i wkładamy do lodówki. Koperek może być przechowywany nawet przez rok.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Koperku ze słoików możemy używać na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno do dań na ciepło, jak i do tych na zimno. Można stosować go np. do posypywania ziemniaków, do przygotowywania sosów czy dipów lub do przyrządzania zupy koperkowego, czy domowego, ziołowego masła.
Chcąc użyć koperku, wystarczy nabrać odpowiednią ilość mieszanki ze słoika za pomocą łyżki, odsączyć nadmiar soli i gotowe. Pamiętajmy jednak, aby po otwarciu słoika zawsze używać czystej łyżeczki, by uniknąć pleśni. W przypadku, gdy nie zużyjemy całego koperku, zasypmy go z wierzchu odrobiną dodatkowej soli, aby wydłużyć jego przydatność.
Zobacz też:
Jak często pierzesz piżamę? Ponad połowa Polaków robi to zbyt rzadko
Tych ziemniaków lepiej nie jedz. GIS ostrzega i wycofuje ze sklepów
Masz problem z odkręceniem słoika? Zamiast się siłować, zrób to