Reklama
Reklama

Nie ma lepszego sposobu na mrożenie koperku. Zapomnij o pojemniku po lodach

Mrożenie koperku jest świetnym sposobem na przedłużenie jego świeżości bez konieczności kupowania nowych ziół w warzywniaku. Trzeba jednak wiedzieć, jak robić to dobrze, aby po takim przechowaniu smak był jak najlepszy. Większość Polaków po prostu wkłada go do pojemnika, a to błąd. Istnieje bowiem znacznie lepszy sposób na to, jak mrozić koperek.

Koperek to aromatyczna roślina użytkowa z rodziny selerowatych, która jest często wykorzystywana w polskiej kuchni. Od wieków przydaje się do kiszenia, jest dodawany do zup, sosów, mięs czy sałatek. 

Nie każdy zawsze może jednak cieszyć się świeżymi ziołami z ogrodu. Jeśli kupiłeś w warzywniaku dużą jego ilość, w związku z czym obawiasz się, ze nie zdążysz go naraz wykorzystać, zawsze możesz zamrozić koperek. Nie wkładaj go jednak do pojemnika po lodach. Jest znacznie lepsza metoda na jego przechowanie.

Może cię zainteresować: To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. W Polsce rośnie na pęczki i kosztuje grosze

Mrozisz koperek w pojemniku po lodach? Ten błąd popełnia wielu Polaków

Mrożenie koperku w pojemniku po lodach lub innym dużym plastikowym opakowaniu to najpopularniejszy domowy sposób na przechowywanie tych ziół. Nie oznacza to jednak, że ta metoda jest najlepsza.

Po pierwsze dlatego, że pudełka po lodach nie są przeznaczone do wielokrotnego mrożenia żywności. Są bowiem podatne na pękanie, a w miarę upływu czasu mogą także ulatniać się z nich szkodliwe substancje. Zatem lepiej nie popełniaj więcej tego błędu i zacznij stosować inny trik na wydłużenie świeżości koperku.

Czytaj również: Trawnika wcale nie musisz kosić. Wystarczy, że zastosujesz ten trik

Jak mrozić koperek? To najlepszy domowy sposób na przedłużenie świeżości

Ten trik na mrożenie koperku jest banalnie prosty, a dzięki niemu zioła pozostają dłużej świeże i aromatyczne. Na początku umyj go i osusz, następnie poszatkuj, a później wrzuć do... pustego pojemnika do mrożenia kostek lodu. Tych samych które zazwyczaj wrzucasz latem do napojów, aby nieco schłodzić się w upalne dni.

Wsypuj koperek do podziałek pojemnika, aby go poporcjować, co ułatwi także jego wykorzystywanie i zapobiegnie marnowaniu żywności. Na koniec zalej oliwą lub innym olejem (koniecznie dobrej jakości) i włóż do zamrażarki.

Dlaczego właśnie pojemnik na kostki lodu idealnie nadaje się do przechowywania koperku? Otóż, jest on wykonany z materiału, który jest przeznaczony do wielokrotnego zamrażania, więc do ziół w miarę upływu czasu nie będą przenikać szkodliwe substancje.

Zobacz też:

To prawdziwe siedlisko roztoczy. Zdziwisz się, ile ich jest w tym miejscu

Pranie wyschnie nawet 2 razy szybciej. Wystarczy, że zrobisz to z suszarką

Przed pójściem spać, wlej to do muszli. Rano toaleta będzie czysta jak szwajcarskie jezioro

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie | triki