Hiszpański akcent w polskim karnawale? Te churrosy możesz przygotować samodzielnie w domu
Churros to kultowa hiszpańska przekąska. Te ciastka smażone na głębokim tłuszczu w połączeniu z polewą czekoladową to niesamowite doznania smakowe. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę karnawałową. Mogą nawet zastąpić tradycyjne pączki. Poznaj szybki i prosty przepis na domowe churrosy, które smakiem podbijają serce niejednego smakosza.
Churros to jedna z popularniejszych słodkich przekąsek w Hiszpanii, której korzenie sięgają do tradycji kuchni iberyjskiej. Poznać je można po charakterystycznym wyglądzie. Długie, grube rurki smażone w głębokim oleju, często otoczone cukrem. Sprawdzą się idealne jako przekąska bądź deser główny na niejednej imprezie. Warto sięgnąć po nie w Karnawale, gdzie na stołach przodują smaczne przekąski takie jak pączki czy faworki. Churros to świetna alternatywa dla nich.
Poprzez swoją chrupkość i smak w połączeniu z sosem czekoladowym, churrosy podbijają cały świat. Często można spotkać się z nimi w food truckach na różnych imprezach. Można je jednak przygotować samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane, a z pewnością zachwyci domowników oraz gości.
Składniki potrzebne do przyrządzenia domowych churros:
- 60 g masła
- 200 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1-2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 250 ml wody
- Olej roślinny do smażenia
- Drobny cukier bądź cukier puder do obtoczenia ciastek
Dodatkowo warto wyposażyć się w szczypce do wyławiania churros z tłuszczu oraz rękaw cukierniczy w kształcie gwiazdki, który pozwoli uformować charakterystyczny kształt tego hiszpańskiego przysmaku.
Przeczytaj również: Ulubiony deser z czasów dzieciństwa. Takie rurki z kremem robiły babcie
Łatwe do zdobycia składniki wiążą się z tym, że samo przygotowanie churrosów nie jest przesadnie trudne. Najważniejsze, aby uważać w czasie smażenia ciastek na głębokim oleju, ale od początku. W pierwszej kolejności w średniej wielkości garnku rozpuść masło i dodaj do niego cukier, sól oraz wodę. Na średniej mocy palniku czekaj, aż masło całkowicie się rozpuści, a całość powinna zacząć się gotować. Następnie wsyp mąkę pszenną i mieszaj. Powinno uformować się ciasto.
Po odczekaniu kilku minut aż powstałe ciasto lekko wystygnie, wbij jajka i zacznij urabiać właściwe ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Wraz z miksowaniem powinno powstać ciasto o konsystencji budyniu, które następnie należy umieścić w rękawie cukierniczym.
Rozgrzej olej do odpowiednio wysokiej temperatury. Jest to niezwykle ważne, aby churros były chrupkie na zewnątrz i zarazem miękkie w środku. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury tłuszczu wyciskaj na niego churrosy o długości mniej więcej 10 centymetrów. Jednocześnie smaż kilka sztuk, obracając je po około 2 minutach.
Ładnie zarumienione ciastka ostrożnie za pomocą szczypiec wyciągaj na ręcznik papierowy, który pomoże pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po odczekaniu kilku minut możesz obtoczyć usmażone churrosy w cukrze bądź obsypać je cukrem pudrem dopiero przed podaniem. Hiszpański przysmak jest już gotowy i najlepiej sprawdzi się podany wraz z polewą czekoladową — gorzką bądź mleczną, według uznania.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna