Reklama
Reklama

Ulubiony deser z czasów dzieciństwa. Takie rurki z kremem robiły babcie

Rurki z kremem to idealna propozycja na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się na imprezie karnawałowej, jak i na popołudniowy deser. Kruche z aksamitnym kremem posmakują każdemu. Nawet osobom, które nie przepadają za słodkimi smakołykami. Ich wykonanie może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Poznaj sprawdzony sposób na przygotowanie smacznych rurek z kremem budyniowym. Tak robiły je już nasze babcie.

Powrót do smaków dzieciństwa jest możliwy dzięki rurkom z kremem. Chyba każdy przynajmniej raz w życiu miał okazję spróbować tego pysznego deseru. Uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy raz przygotować, aby wracać do tej propozycji regularnie i już nigdy więcej nie kupować gotowych rurek w cukierni. 

Idealnie kruche rurki z kremem według babcinego przepisu 

Sprawdzony przepis na smakowite przekąski jest nieocenionym skarbem. Przekazywane z pokolenia na pokolenie sposoby i triki to gwarancja sukcesu. Tak też jest w przypadku rurek z kremem, które pieczone od lat za każdym razem smakują wybornie. Babcie wiedzą, co zrobić, aby ciasto na rurki wyszło idealnie kruche.  

Składniki do wykonania rurek: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 200 g masła  
  • 200 g śmietany 18% 
  • 15 g cukru pudru 

Jak wiadomo, gotowe rurki można wypełnić dowolnym nadzieniem, według własnego uznania. Najpopularniejszym wydaje się krem budyniowy, do którego wykonania będą potrzebne następujące składniki: 

  • 500 ml mleka  
  • 120 g cukru  
  • 120 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego  
  • 3 żółtka  
  • Opcjonalnie 1 łyżka proszku na budyń waniliowy 

Jak przygotować rurki z kremem? 

Przygotowanie rurek zajmuję trochę czasu, ale jest tego warte. W pierwszej kolejności umieść w misce mąkę, śmietanę, zimne masło oraz cukier. Ze składników wyrób ciasto dłońmi lub użyj do tego miksera z hakiem do kruchego ciasta. Tak wyrobione ciasto zawiń i odłóż do lodówki na godzinę. 

Po upływie czasu schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 1,5 mm. Następnie pokrój je na paski, które nałóż na foremki do rurek z kremem. Nawijanie najlepiej rozpocząć od węższej strony formy.  

Nawinięte ciasto rozłóż na blaszce, zachowując odpowiednie odstępy. Następnie włóż do rozgrzanego na 200 st. C piekarnika na 20 minut. Nie zapomnij o termoobiegu. Po lekkim przestudzeniu możesz przystąpić do zdejmowania rurek z foremek.  

Przeczytaj również: Śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika

Najlepiej wypełnić rurki kremem budyniowym  

Kiedy kruche rurki są już gotowe, możesz przejść do wykonywania kremu budyniowego. W tym celu do garnka wlej mleko i gotuj je na małym ogniu. W osobnym naczyniu zmiksuj przygotowane żółtka z cukrem, wanilią, mąką pszenną, a także z budyniem i resztką mleka.  

Powstałą masę wlej do zagotowanego mleka. Całość należy delikatnie wymieszać do momentu, aż powstanie jednolita masa budyniowa, nie ściągając garnka z ognia. Kiedy krem wystygnie, pozostaje już tylko wypełnić nim kruche rurki i cieszyć się smakiem dzieciństwa.  

Zobacz też:

Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój

​Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole

Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski