Reklama
Reklama

To ciasto było hitem PRL-u. Robiła je każda babcia

Prosty przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Za czasów PRL-u był ulubioną przekąską i rarytasem. Dzisiaj ponownie wraca na stoły i cieszy podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Blok czekoladowy jest tak smaczny, że w mig znika z talerza. Jak go przygotować? Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które niegdyś gościło w każdym domu.

Smak dzieciństwa zatopiony w czekoladzie i herbatnikach. Pyszny blok czekoladowy to podróż w czasie, a także szybki sposób na przyrządzenie słodkiego deseru. Kto powiedział, że za pomocą ciasta nie można przywrócić wspomnień? 

Wystarczy kilka składników, aby zrobić to ciasto

Blok czekoladowy w PRL-u był tak popularny za sprawą jego słodkości oraz łatwości w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, a słodka przekąska będzie możliwa do wykonania.  

Składniki na blok czekoladowy: 

  • Kostka masła 
  • 125 ml mleka  
  • 400 g mleka w proszku  
  • 150 g cukru 
  • 4 łyżki kakao  
  • Dodatki: 10/15 herbatników, bakalie, suszona żurawina, orzechy, itp. 

Ciasto blok czekoladowy najlepiej wykonać w formie do pieczenia zwanej potocznie keksówką.  

Przeczytaj również: Tak zrobisz najlepszy chlebek bananowy. Zakalec to już przeszłość

Jak wykonać blok czekoladowy?

Ogromną zaletą bloku czekoladowego jest szybkość jego wykonania oraz brak pieczenia. W pierwszej kolejności masło, mleko, kakao oraz cukier należy podgrzać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ważne, aby masa się nie zagotowała. W międzyczasie dobrze pokruszyć herbatniki.  

Następnie po zdjęciu masy z palnika, należy powoli dodawać do niej mleko w proszku. Dobrze użyć trzepaczki lub miksera, aby nie powstały grudki. Ważne, aby energicznie wszystko mieszać.  

Ostatnim etapem jest dołożenie do wykonanej masy ulubionych dodatków. Najczęściej dodawane są herbatniki, ale można dołożyć również inne smakołyki, wedle własnych preferencji. Do wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią spożywczą formy wlać masę i wyrównać. Można także wykonać blok w kształcie “salami". 

Przygotowany blok włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Następnie pozostaje pokroić go i cieszyć się smakiem dzieciństwa.  

Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia