Reklama
Reklama

Śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika

Ciasto śnieżny puch jest idealnym rozwiązaniem na szybki deser dla całej rodziny, jak i na wyjątkowe wydarzenia. Jest smaczne, a dodatkowo prezentuje się zjawiskowo niczym biały puch. To świetna alternatywa na szybki tort bez pieczenia. Jest lekkie i delikatne, przez co posmakuje absolutnie każdemu. Poznaj przepis na szybkie ciasto “Biały puch”, do którego nie potrzebujesz piekarnika.

Dla miłośników słodkich smakołyków i nie tylko. To pyszne, lekkie i delikatne ciasto zauroczy swoim smakiem każdego. Wyglądem idealnie wpasowuje się w zimową scenerię. Najlepsze w nim jest to, że nie wymaga włączania piekarnika. Z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie lubią spędzać czasu w kuchni.  

Szybkie ciasto bez pieczenia, które posmakuje każdemu 

Oprócz fantastycznego smaku z wyczuwalną nutką cytryny, dodatkowo świetnie się prezentuje. Może być dobrym pomysłem na szybki tort, który nie wymaga pieczenia. Jakie ciasto kryje się pod nazwą niczym z zimowej krainy?  

Śnieżny Puch to sernik na zimno, w połączeniu z galaretkami cytrynowymi i herbatnikami. Śnieżna posypka to natomiast wiórki kokosowe. Ta kompozycja smaku jest niezwykle lekka i delikatna, przez co posmakuje każdemu. Łatwość wykonania sprawia, że jeszcze chętniej wiele osób sięga po to ciasto.  

Do wykonania śnieżnego puchu będą potrzebne następujące składniki:  

  • 1 kg twarogu sernikowego  
  • 2 galaretki cytrynowe  
  • 500 ml wody  
  • 250 ml śmietanki 36% 
  • 100 g herbatników  
  • 3 łyżki cukru pudru  

Do przygotowania śnieżnego puchu na wierzch będzie potrzebne 100 g wiórków kokosowych, a także trzy łyżki masła i cukru.  

Przeczytaj również: Ciasto drożdżowe dla zabieganych. Przygotujesz je w 5 minut

Jak przygotować ciasto śnieżny puch? 

Wykonanie ciasta rozpocznij od rozpuszczenia dwóch galaretek cytrynowych we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Foremkę o wymiarach zbliżonych do 24 x 24 cm wyłóż papierem lub folią spożywczą, a następnie ułóż na spodzie warstwę herbatników.  

W misce zmiksuj zimną śmietankę wraz z cukrem pudrem aż do uzyskania sztywnej i jednolitej masy. Następnie dodaj część sera, delikatnie miksując. I tak kolejno dodawaj ser partiami. Do powstałej masy wlej przestygnięte galaretki cytrynowe i miksuj na minimalnych obrotach, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.  

Powstały krem rozprowadź równomiernie na wyłożonej warstwie herbatników. Ostatnim etapem jest stworzenie śnieżnego puchu. Na patelni rozpuść 3 łyżki masła, a następnie wsyp wiórki kokosowe i cukier. Praż do uzyskania lekko złotego koloru.  

Tak podprażonym kokosem posyp przygotowane ciasto, a następnie całość włóż do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale już po kilku godzinach chłodzenia ciasto powinno nadawać się do zjedzenia. 

Zobacz też:

​Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, lecz smak zachwyca

Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia