Śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika
Ciasto śnieżny puch jest idealnym rozwiązaniem na szybki deser dla całej rodziny, jak i na wyjątkowe wydarzenia. Jest smaczne, a dodatkowo prezentuje się zjawiskowo niczym biały puch. To świetna alternatywa na szybki tort bez pieczenia. Jest lekkie i delikatne, przez co posmakuje absolutnie każdemu. Poznaj przepis na szybkie ciasto “Biały puch”, do którego nie potrzebujesz piekarnika.
Dla miłośników słodkich smakołyków i nie tylko. To pyszne, lekkie i delikatne ciasto zauroczy swoim smakiem każdego. Wyglądem idealnie wpasowuje się w zimową scenerię. Najlepsze w nim jest to, że nie wymaga włączania piekarnika. Z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie lubią spędzać czasu w kuchni.
Oprócz fantastycznego smaku z wyczuwalną nutką cytryny, dodatkowo świetnie się prezentuje. Może być dobrym pomysłem na szybki tort, który nie wymaga pieczenia. Jakie ciasto kryje się pod nazwą niczym z zimowej krainy?
Śnieżny Puch to sernik na zimno, w połączeniu z galaretkami cytrynowymi i herbatnikami. Śnieżna posypka to natomiast wiórki kokosowe. Ta kompozycja smaku jest niezwykle lekka i delikatna, przez co posmakuje każdemu. Łatwość wykonania sprawia, że jeszcze chętniej wiele osób sięga po to ciasto.
Do wykonania śnieżnego puchu będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wody
- 250 ml śmietanki 36%
- 100 g herbatników
- 3 łyżki cukru pudru
Do przygotowania śnieżnego puchu na wierzch będzie potrzebne 100 g wiórków kokosowych, a także trzy łyżki masła i cukru.
Przeczytaj również: Ciasto drożdżowe dla zabieganych. Przygotujesz je w 5 minut
Wykonanie ciasta rozpocznij od rozpuszczenia dwóch galaretek cytrynowych we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Foremkę o wymiarach zbliżonych do 24 x 24 cm wyłóż papierem lub folią spożywczą, a następnie ułóż na spodzie warstwę herbatników.
W misce zmiksuj zimną śmietankę wraz z cukrem pudrem aż do uzyskania sztywnej i jednolitej masy. Następnie dodaj część sera, delikatnie miksując. I tak kolejno dodawaj ser partiami. Do powstałej masy wlej przestygnięte galaretki cytrynowe i miksuj na minimalnych obrotach, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Powstały krem rozprowadź równomiernie na wyłożonej warstwie herbatników. Ostatnim etapem jest stworzenie śnieżnego puchu. Na patelni rozpuść 3 łyżki masła, a następnie wsyp wiórki kokosowe i cukier. Praż do uzyskania lekko złotego koloru.
Tak podprażonym kokosem posyp przygotowane ciasto, a następnie całość włóż do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale już po kilku godzinach chłodzenia ciasto powinno nadawać się do zjedzenia.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków