Ciasto drożdżowe dla zabieganych. Przygotujesz je w 5 minut
Jednym z podstawowych wypieków w większości polskich kuchni jest właśnie ciasto drożdżowe. Jednak dla wielu osób problemem jest jego przygotowanie, a dokładniej konieczność wyrabiania czy zagniatania. Właśnie dla nich przygotowaliśmy ten przepis — ciasto drożdżowe dla zabieganych, które zrobisz w 5 minut.
Do przygotowania ciasta drożdżowego dla zabieganych potrzebujesz:
- 1 kostka drożdży (100 g),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 5 dużych jajek,
- 5 szklanek mąki pszennej,
- szczypta soli.
Warto zadbać o to, by składniki takie jak drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Dzięki temu proces wyrastania ciasta będzie efektywniejszy. Mleko warto lekko podgrzać w rondelku, by było letnie.
Sprawdź również: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni
Do dużej miski dodawaj po kolei: pokruszone drożdże, cukier oraz cukier wanilinowy. W mniejszej misce rozbełtaj jajka, a następnie przelej je do dużej miski. Dopraw szczyptą soli, dolej letniego mleka i oleju. Ostatnim krokiem jest przesianie do miski z resztą składników mąki. W tym momencie czas na cuda — z tak przygotowanym ciastem NIE RÓB NIC WIĘCEJ. Przykryj miskę czystą ścierką, a następnie odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na minimum dwie godziny, a najlepiej na trzy.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do średniej miski wsyp 150 g mąki, 80 g cukru oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego i całość dokładnie wymieszaj. W małym rondelku rozpuść 50 g masła, dodaj do reszty składników i wymieszaj do ich połączenia. Gotową kulkę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki lub zamrażarki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.
Sprawdź również: Zrób to przed schowaniem rosołu do lodówki. Będzie świeży o wiele dłużej
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub dokładniej wysmaruj masłem. Przelej do niej wyrośnięte ciasto (będzie dość płynne). Posyp całość kruszonką — możesz rozdrobnić ją w palcach (jeśli była w lodówce) lub zetrzeć na tarce (jeśli była w zamrażarce). Blachę odstaw na kolejne pół godziny w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach włóż blachę z ciastem do piekarnika i piecz przez 45 minut, aż będzie zarumienione. Ciasto drożdżowe najlepiej jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka lub posmarowane ulubionym dżemem.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki