Tylko kwadrans wystarczy, by przygotować pyszne ciasto bez pieczenia. Cała blacha zniknie w kilka minut
Niektórzy uważają, że bez pieczenia nie ma ciasta. Jednak takie delikatne i lekkie desery to świetna alternatywa do ciężkich ciast z kremem czy drożdżowych. W dodatku ich przygotowanie często zajmuje dosłownie chwilę, a resztę robi za nas lodówka. Poznaj przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w 15 minut.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:
- 1 l gorącej wody,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 200 g biszkoptów,
- 3 galaretki truskawkowe,
- 500 g truskawek,
- 750 ml śmietanki 30%.
Możesz zastąpić truskawki innymi owocami, a także wybrać inny smak galaretki. W sezonie, gdy dostępne będą świeże owoce, jak najbardziej możesz z nich skorzystać, natomiast zimą równie dobrze sprawdzą się mrożone owoce.
Sprawdź również: Ten kompot jest najlepszy na przejedzenie. Wystarczą 3 składniki, aby brzuch znowu był płaski
Na blaszkę wyłóż biszkopty. Do miski wlej 300 ml gorącej wody, rozpuść w niej dwa opakowania galaretki cytrynowej i odstaw do ostudzenia. W drugiej misce rozpuść trzy galaretki truskawkowe w 700 ml gorącej wody i również pozostaw do wystudzenia. W metalowej misce ubij śmietankę. Połącz wystudzoną galaretkę cytrynową z ubitą śmietaną na najniższych obrotach miksera. Tak przygotowaną piankę wylej na ułożone na blasze biszkopty.
Truskawki dokładnie umyj, opłucz i osusz, a następnie pozbaw szypułek. Możesz je również pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wyłóż na piankę cytrynową. Całość zalej wystudzoną galaretką truskawkową i odstaw do lodówki do wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Jeśli chcesz skorzystać z mrożonych owoców, możesz zrobić na górę ciasta warstwę musu. Wystarczy, że umieścisz truskawki w blenderze, dodasz wystudzoną galaretkę i całość zblendujesz na jednolitą masę. W tym wariancie możesz do rozpuszczenia galaretki wykorzystać 100 ml wody mniej.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia