Reklama
Reklama

​Tylko kwadrans wystarczy, by przygotować pyszne ciasto bez pieczenia. Cała blacha zniknie w kilka minut

Niektórzy uważają, że bez pieczenia nie ma ciasta. Jednak takie delikatne i lekkie desery to świetna alternatywa do ciężkich ciast z kremem czy drożdżowych. W dodatku ich przygotowanie często zajmuje dosłownie chwilę, a resztę robi za nas lodówka. Poznaj przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w 15 minut.

Ciasto bez pieczenia w 15 minut — składniki

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:

  • 1 l gorącej wody,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 200 g biszkoptów,
  • 3 galaretki truskawkowe,
  • 500 g truskawek,
  • 750 ml śmietanki 30%.

Możesz zastąpić truskawki innymi owocami, a także wybrać inny smak galaretki. W sezonie, gdy dostępne będą świeże owoce, jak najbardziej możesz z nich skorzystać, natomiast zimą równie dobrze sprawdzą się mrożone owoce.

Sprawdź również: Ten kompot jest najlepszy na przejedzenie. Wystarczą 3 składniki, aby brzuch znowu był płaski

Jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia w 15 minut?

Na blaszkę wyłóż biszkopty. Do miski wlej 300 ml gorącej wody, rozpuść w niej dwa opakowania galaretki cytrynowej i odstaw do ostudzenia. W drugiej misce rozpuść trzy galaretki truskawkowe w 700 ml gorącej wody i również pozostaw do wystudzenia. W metalowej misce ubij śmietankę. Połącz wystudzoną galaretkę cytrynową z ubitą śmietaną na najniższych obrotach miksera. Tak przygotowaną piankę wylej na ułożone na blasze biszkopty.

Truskawki dokładnie umyj, opłucz i osusz, a następnie pozbaw szypułek. Możesz je również pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wyłóż na piankę cytrynową. Całość zalej wystudzoną galaretką truskawkową i odstaw do lodówki do wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Jeśli chcesz skorzystać z mrożonych owoców, możesz zrobić na górę ciasta warstwę musu. Wystarczy, że umieścisz truskawki w blenderze, dodasz wystudzoną galaretkę i całość zblendujesz na jednolitą masę. W tym wariancie możesz do rozpuszczenia galaretki wykorzystać 100 ml wody mniej.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia