Ten kompot jest najlepszy na przejedzenie. Wystarczą 3 składniki, aby brzuch znowu był płaski
Poświąteczne przejedzenie albo po prostu obfity posiłek. Z pomocą może przyjść szybki w wykonaniu i obłędny w smaku kompot jabłkowy. Z dodatkiem kilku składników zadziała kojąco na nadwyrężony układ trawienny. Poznaj prosty przepis na zdrowy kompot z jabłek. Wystarczy, że przygotujesz go raz, a z pewnością będziesz do niego regularnie powracać.
Domowy kompot z jabłek jest polecany do gotowania w okresie jesienno-zimowym. Kiedy w tym czasie dostępnych jest zdecydowanie mniej świeżych owoców, jabłek jest pod dostatkiem. Aromatyczny, zadowoli każdego zarówno podawany ciepły, jak i zimny.
Ugotowany z dodatkowymi składnikami dobrze wpłynie na nasz układ trawienny. Zwłaszcza po świątecznym przejedzeniu. Jest łagodny i przyjemnie słodki. Idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wykonanie jest naprawdę proste.
Dla wielu kompot jest tożsamy z rześkim smakiem letnich owoców. Można go jednak pić przez cały rok. Zimą dobrym wyborem jest właśnie ten przygotowany z jabłek. Jest on również świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za smakiem kompotu z suszu, który tak świetnie działa na nasz organizm. Kompot z jabłek i dodatków działa podobnie, a smakuje zdecydowanie lepiej.
Zbawienny wpływ na układ trawienny mają dodatki kompotu, którymi jest mięta oraz koper włoski. Oba słyną ze wspomagania pracy jelit. Dobrze radzą sobie z problemem przejedzenia oraz wzdęciami. W połączeniu z jabłkami, które posiadają błonnik, dają smaczny i przede wszystkim zdrowy napój.
Do przygotowania kompotu będą potrzebne tylko trzy składniki i woda:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej z różnych odmian zarówno słodkich, jak i kwaśnych)
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- Garść liści świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
- 1,5 l wody
Dodatkowo warto użyć odrobinę soku z cytryny. Poprzez obecność jabłek kompot będzie słodki. Jeśli jednak dla kogoś nie będzie to wystarczająca słodycz, opcjonalnie można użyć miodu.
Przeczytaj również: Pij codziennie, a nadmierne kilogramy przestaną być problemem
Mała ilość składników sprawia, że kompot jest naprawdę prosty w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy postawić do gotowania wodę. W tym czasie umyć jabłka i razem ze skórkami pokroić w ósemki.
Do wrzącej wody wrzucić pokrojone jabłka i nasiona kopru włoskiego. Czas gotowania pod przykrywką powinien wynieść 10 minut. Ważne, aby jabłka w tym czasie zmiękły. Po tym czasie do kompotu należy dodać miętę i sok z cytryny. Ponownie przykryć pokrywką i parzyć przez kolejne 10 minut.
Po upływie czasu kompot jest gotowy. Wystarczy go lekko przestudzić i podawać. Ciepły będzie smakować znakomicie. Wedle uznania napój można przyozdobić świeżymi listkami mięty.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe